Чи знаєте ви, де і як росте арахіс та чим він корисний

Земляний горіх – це арахіс, теплолюбна рослина родом з Південної Америки, завезене в Європу ще з часів іспанського завоювання. Дана стаття не тільки розповість про земляного горіху, а й дасть уявлення про способи його культивування – вирощування арахісу на городі у відкритому грунті і в домашніх умовах.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Де росте арахіс

Вважається, що в Європу арахіс потрапив з Південної Америки, звідки його вивозили іспанські та португальські мореплавці. Португальці також завезли його в Африку, де ця культура добре прижилася, потім вона потрапила в Європу і пізніше – в Північну Америку (південні штати), пише gusi.in.ua

Що стосується складу грунту, то найкраще росте арахіс на пухких і легких піщаних, суглинних або супіщаних грунтах.

Подібні сприятливі умови на території колишнього СРСР і сучасної України забезпечуються в південних регіонах, республіках Закавказзя і Середньої Азії. В останні роки садівниками накопичений позитивний досвід в спробах виростити арахіс на своїй дачі (в середній смузі України, у відкритому або закритому ґрунті), а також в спробах виростити арахіс в горщиках будинку.

Як росте арахіс

Культура вирощується з насіння, період вегетації з моменту посіву до збору врожаю становить від 120 до 160 днів. Після проростання насіння формується надземна частина рослини, що представляє собою розгалужених кущ висотою 50 – 70 см. Як росте арахіс видно на фото.

Основною особливістю земляного горіха є та обставина, що цвіте арахіс в кінці червня, всього лише один день, протягом якого квіти повинні запилитися для утворення зав’язей. Як тільки вони утворилися, відбувається опускання плодоніжки під землю для формування насіння (плодів арахісу).


1 – запліднена зав’язь, 2 – углубившаяся під землю плодоніжка.

Посадки арахісу в період вегетації практично не вражає ні шкідниками, ні хворобами, що робить його дуже привабливою культурою для вирощування в промислових масштабах.

Кущі треба викопувати з обережністю, обтрушувати від залишків грунту, перевертати і підсушувати під відкритим небом. Сучасні фермери використовують для цього спеціальні сільськогосподарські машини, процес повністю автоматизований.

Вирощування на присадибній ділянці

У відкритому грунті земляний горіх на території України вирощувати можливо, і не тільки в південних широтах, але і в Підмосков’ї, і навіть в Сибіру. У цьому випадку підійде вирощування розсадним способом і захист рослин покривним матеріалом.

Розсада висівається в кінці березня – початку квітня відразу в окремі ємності, з яких потім буде проводитися пересадка в грунт. Насіння арахісу попередньо треба очистити від шкаралупи і замочити до прокльовування корінців довжиною до 1,5 см (зазвичай це 3-4 дні, іноді довше, все залежить від якості насіннєвого матеріалу). Для цього насіння загортають в кілька шарів постійно увлажняемой марлі і тримають в теплому місці.

Проклюнулися насіння потрібно заглибити в землю на кілька сантиметрів, але не глибше 4. Догляд полягає в своєчасному поливі (при просиханні поверхні грунту в горщику). Після того, як мине загроза поворотних заморозків і температура грунту буде не нижче +15 градусів, можлива посадка арахісу в грунт.

Для культури треба вибрати тепле сонячне місце, де сонце світить весь день, затемнення неприпустимо. Не любить цю рослину і сильних вітрів. Саджанці висаджують на гряди з міжряддями в 0,5 – 0,6 м і витримуючи між рослинами відстані в 15 – 20 см.

Догляд за земляним горіхом досить простий і основні заходи – це розпушування та підживлення. Важливо не упустити момент цвітіння арахісу, подальшої освіти зав’язей і опускання їх під землю. Після цього необхідно провести підгортання грядок, аналогічно тому, як підгортати картоплю. Це необхідно для повноцінного росту і харчування плодів під землею.

Режим поливу дотримуватися неважко – його виробляють тільки під час цвітіння земляного горіха. В інший час – тільки при стійкій посухи. Збір арахісу повинен проводитися в теплу суху погоду, щоб була можливість підсушити плоди на виритих з землі кущах протягом 10 днів. Далі плоди відділяють від бадилля і закладають на зберігання. Зберігати арахіс потрібно в сухих, провітрюваних приміщеннях, при вологості не вище 65%.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що масове розведення такої культури як арахіс і його вирощування в середній смузі не є неможливим завданням.

У південних регіонах України можна садити арахіс безпосередньо в грунт насінням, клімат дозволяє культурі пройти весь цикл розвитку – від сходів до збору врожаю. Попередньо насіння потрібно замочити і проростити. Посів роблять прямо в грунт, закладаючи їх на глибину до 7 см. У перші дні після посіву і до появи міцних паростків, посіви потрібно вкривати від птахів, які охоче викльовують насіння з землі. В іншому догляд аналогічний розсадним способом вирощування.

Вирощування земляного горіха будинку

Ця культура може рости навіть вдома, в горщику на підвіконні. Арахіс і його вирощування в домашніх умовах – одна з улюблених тем квітникарів, що вважають за краще екзотичні рослини на підвіконні. Існує кілька основних вимог, при виконанні яких вдома можна отримати хороший урожай.

  1. Використання просторій посадкової ємності достатньої глибини і діаметру (не менше 30 – 40 см в діаметрі і такої ж глибини).
  2. Земля повинна бути структурованою, пухкої, обов’язково з додаванням піску.
  3. У горщик висіваються тільки попередньо пророщені насіння.
  4. Полив повинен бути збалансованим, не можна допускати перезволоження субстрату, так само як і його повного висихання.
  5. Дотримання температурного режиму – не нижче +15 і не вище +30 градусів за Цельсієм.
  6. Періодичні підгодівлі комплексним добривом, не частіше 1 разу на місяць.
  7. У жаркий період арахісовий кущ потребує обприскуванні водою двічі на день, вранці і ввечері.
  8. Постійний контроль на предмет появи шкідників. При вирощуванні в кімнатних умовах посадки можуть піддаватися атакам шкідників квітів.
  9. Під плодоніжки з зав’язі, які будуть розташовані занадто високо над поверхнею грунту, необхідно підставити додаткові ємності з землею для їх заглиблення, інакше зав’язі загинуть.

При дотриманні цих нескладних правил кожен кущ здатний дати від 40 до 100 арахісових плодів.

Арахіс – бобова культура, екзотична для України, але, як з’ясовується, її можна вирощувати навіть в регіонах критичного землеробства, таких як середня смуга України і Сибір. Посадити арахіс на городі можна, попередньо виростивши розсаду. У любителів вирощувати екзотів в домашніх умовах на підвіконні теж є свій спосіб – виростити арахісовий кущик в звичайному квітковому горщику і отримати свій урожай цих смачних і корисних «горіхів».

zakarpatpost.net