Популярна на Закарпатті квітка відлякує шкідників та робить ґрунт родючим для інших рослин

У мене біля хати росте чимало квітів: ранньою весною цвітуть нарциси і тюльпани, влітку – троянди, лілії, жоржини, восени – чорнобривці. Але мої улюблені – знайома усім календула, або ж нагідки. Вона не тільки радує красою своїх яскравих квіток, але й покращує родючість ґрунту. Причому вирощую календулу не тільки золотистих відтінків, але й нові сорти цих рослин – рожеві та білі! – пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Якщо ж хтось захоче теж виростити у своєму квітнику календулу, то зауважу, що вона любить тепле, сонячне і не сире місце. Рослина може змиритися і з півтінню, але уражається борошнистою росою. Ґрунт потрібен родючий, бо у бідній землі рослини виростають маленькими і непривабливими. Якщо ж ґрунт бідний на поживні речовини, то його потрібно удобрити перегноєм і фосфорно-калійними добривами.

Посів насіння календули дуже простий. Насіння велике і їх розкладають по 2 штуки на відстані 20-25 см одне від одного. Пізніше залишають одну рослину – більш розвинену. Сіють навесні прямо у відкритий ґрунт. Щоб цвітіння було тривале і красиве, не слід загущувати посіви. Під час цвітіння потрібно систематично видаляти відцвіле суцвіття, що забезпечить цвітіння до самих заморозків, і підживлювати азотними добривами.

Розсійте насіння календули в міжряддях грядок з овочами і ягодами, а також в саду. Терпкий аромат буде відлякувати комах, які нерідко знищують до половини врожаю.

Якщо зрізати стебла календули разом з квітками, залити водою і настояти кілька днів, то отриманим настоєм можна обприскувати наземні частини чагарників. Це відмінний засіб від попелиці.

І насамкінець зазначу, що нагідки – хороший санітар для ґрунту. Рослину після відростання зеленої маси закладають в ґрунт. Такі міні-сівозміни збагачують землю органічною речовиною і оздоровлюють ґрунт.

Людмила Горзов, м.Виноградів

А якими секретами ви користуєтеся під час садово-городніх робіт? Поділіться з нами корисними порадами. Чекаємо листи за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Корятовича, 2/6, газета «Господарські поради».

zakarpatpost.net