Гора на трьох кордонах: подорож на закарпатський Кременець

На вершині гори Кременець, що розташована на території Ужанськогонацпарку, сходяться український, словацький та польський кордони.
  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Це унікальний випадок, зійти сюди можна лише з дозволу або в супроводі українських прикордонників. Або ж переглянувши світлини фотокореспондента Укрінформу, який побував на цій прикордонній території.

“Тут починається державний кордон України зі Словаччиною та Польщею, цю ділянку охороняє Великоберезнянський відділ Чопського прикордонзагону. Безпосередньо на вершині гори Кременець постійно несуть службу двоє строковиків”, – коментує речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук.

Гора Кременець має 1221 метр заввишки, є однією з вершин Буківських верхів. Розташована на північному заході Закарпатської області, сходження на неї з українського боку можливе із села Стужиця на Великоберезнянщині.

Туристи, які бажають здійснити сходження на Кременець, мають заздалегідь зареєструватися у Держприкордонслужбі, надати свої особисті дані та отримати перепустку від прикордонної служби.

Маршрут розпочинається одразу на зеленій ділянці кордону, до вершини треба йти 9 км угору буковим пралісом. До вершини проторована стежка, яку для зручності туристів від завалів, утворених внаслідок буревіїв, та після зими розчищають працівники Ужанського НПП.

zakarpatpost.net