Лише одна змінена деталь у висаджуванні часнику робить урожай рекордним

Чому я висаджую зубки часнику вістрям на південь

Хочу поділитися з читачами газети «Господарські поради» своїм досвідом вирощування та зберігання часнику.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Для посадки – великі

Для посадки я відбираю найбільші головки, а від них – тільки великі зубки. Посадку зазвичай роблю в третій декаді вересня або на початку жовтня.

Саджу зубки в борозенки рядами на глибину 6-8 см. У ряді між зубками залишаю за 12-15 см (приблизно ширина моєї долоні), між рядами – 35-40 см. На грядці виходить 4 рядки).

Вістрям на південь

Друга особливість цього способу посадки – зубки вістрям я орієнтувала строго на південь, а тупим кінцем – на північ. Часник швидше і краще росте, а листя викидає строго в одному напрямку, тому вони не затінюють сусідні рослини і наземна маса розвивається більш потужна – стебла в основі товщиною до 2,5 см.

Після посадки кожен рядок я засипаю перегноєм, а грядку на зиму вкриваю ялиновим гіллям.

Грядка для часнику повинна бути обрана так, щоб вона весь день освітлювалася сонцем, бо цей овоч дуже світлолюбний.

Часнику комфортно в борошні

Зберігаю озимий часник в кімнатних умовах в широкій плоскій тарі в два ряди.

На дно насипаю борошно шаром 1 см, потім кладу ряд часнику і засипаю борошном вище нього на 1 см. Укладаю  ще один ряд так, щоб він не стикався з попереднім, і знову засипаю борошном вище зубків на 2 см.

При такому способі зберігання часник лежить до нового врожаю, майже не втрачаючи своєї якості. Укладати більшу кількість рядів не слід, він не буде дихати і зіпсується при зберіганні.

О.Папіш, с.Поляна, Закарпаття

zakarpatpost.net