Чоловік вирощує диво-огірки, з яких можна готувати компот чи варення

Такий вид динь як огіркова – поки що екзотичний для українських споживачів. Проте є городники, які не проти проводити експерименти на своїх сотках і виростити щось незвичне. Одним із таких господарів є Ігор Власов. Чоловік має дачу поблизу Бучі на Київщині.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

У листі до газети «Господарські поради» чоловік пише, що в нього на городі не пустує жоден клаптик землі. На ділянці вирощує чимало городньої екзотики – кавбуз, лагенарію, суничний шпинат (шпинат-малину), пепіно (грушева диня). Але найбільше, зізнається господар, йому до смаку огурдиня. Бо її плоди, навіть незрілі, можна їсти сирими і вареними, смаженими і маринованими.

– Огурдиня поєднує в собі властивості огірка і дині. Головна особливість – розмір і смак плодів: під час плодоношення з невеликого огірка довжиною в 10 см визріває пристойних розмірів диня з характерними смаковими якостями і ароматом. У їжу можна вживати навіть молоді плоди – вони мають звичайний огірковий смак і запах. Незважаючи на те, що огурдиня вважається культурою екзотичною, вона відрізняється невибагливістю у догляді і добре плодоносить на ділянках. Вирощую рослини шпалерним способом – так дозрілі плоди не впали під власною вагою на землю. До речі, ця диня буває двох видів – змієподібна та більш округла. Маю обидва, – пише нам Ігор Власов.

Висаджують огурдиню через розсаду або висівають одразу у відкритий ґрунт. Однак господар перший спосіб вважає більш надійним. Тому у кінці квітня висіває знезаражене марганцівкою насіння в стаканчики (загортаючи в ґрунт на 2-2,5 см), а через місяць розсаду висаджує на постійне місце.  Відстань від кущами – біля 1 метра.

Якщо ж хтось захоче висіяти огурдиню прямо на грядці, то чоловік радить роботи це в другій половині травня, коли ґрунт добре прогріється.  Оскільки насіння може зійти не все, то в одну ямку кладуть дві насінини. Якщо зійшли обидві –сильний паросток залишають, а слабший прищипують біля землі.

Огурдиня – на надто примхливий овоч, але є кілька нюансів, що впливають на якість і кількість врожаю.

– При посадці важливим є вибір місця. Динний огірок потребує хорошого освітлення, добре росте на безвітряній ділянці. Грядки потрібно наповнити компостом, перегноєм і іншою органікою, присипати шаром пухкої землі. У бідних ґрунтах овоч теж буде рости, але плоди будуть дрібними і зовсім не солодкими, – ділиться секретами господарювання Ігор Власов. – Особливу увагу при догляді потрібно приділити поливу. Після посадки молоді кущі потребують рясних і частих поливів для нарощування зеленої маси: їх проводять раз на два дні, орієнтуючись на погодні умови. Після утворення плодів полив потрібен більш помірний, бо надлишок води призведе до розтріскування плодів, а смак їх стане водянистим. Підживлюють рослини раз у два тижні: в період вегетації проливають настоєм коров’яку, а під час плодоношення вносять комплексні добрива для баштанних.

Також для отримання щедрого урожаю потрібно формувати рослини шляхом їх прищипування. Після п’ятого листка (саджанець за цей час виростає до 20-25 см) прищипують головне стебло. Бічні пагони прищипують після появи сьомого листка.  Важливим є і контроль за кількістю зав’язей. На одному пагоні слід залишати по 2-3 плоди, тільки в цьому випадку вони матимуть сортовий розмір. Решта зав’язі зривають.

– Іще одне хочу. Не дивлячись на те, що рослини дуже світлолюбні, при температурі повітря вище +30°С її зав’язі опадають. Тому в особливо спекотні дні посадки потрібно притінити, – зазначає господар .

Наш читач пише, що найбільше йому смакує огурдиня зелена, коли вона ще недозріла. Тоді плоди вживають як звичайні огірки – їдять свіжими, солять, маринують. А ось зрілі пожовклі плоди на смак солодкі й ароматні. Їх також можна вживати сирими, або ж готувати з них компот чи варення.

Тож унікальний овоч вартий того, щоб витратити на нього час і сили.

А які ви екзотичні овочі чи фрукти вирощуєте на своїй ділянці? Поділіться з нами своїми досягненнями. Чекаємо листи за адресою: 88000, м.Ужгород, пл.Корятовича, 2/6.

zakarpatpost.net