Грузинська чача та айвова наливка. Чим на “Бабиному літі” пригощали ужгородців

Айвова, грушева, вишнева, яблучна наливки, грузинська чача, різні вина та маса іншої продукції…

Нині в Ужгороді проходив другий день фенстивалю “Бабине літо”.

Побував там і інформатор газети “Неділя Закарпатські новини“.

Наливки продавали не дуже міцні. За словами виробників – 35-градусні.

А от що таке чача багато хто не знає.

Це – не горілка. Історія чачі, як і любого міцного напою починається з античних часів. Колись греки придумали перегонку рідин. Від них це знання запозичили арабські алхіміки, які застосовували його не для створення спиртних напоїв, а для очищення рідин для своїх експериментів.

З початку сьомого століття нашої ери до Європи і на Кавказ прийшло вміння очищати рідини (дистиляція). Клімат Грузії ідеально підходить для вирощування винограду і плодових дерев, а де багато цих рослин, там сильно розвинене виноробство. Як і на Закарпатті також. Грузини робили вино з глибокої давнини, але ось збільшувати міцність напою навчилися після отримання технології перегонки. Можливо, технологія перегонки прийшла не з арабами, а з торговцями-греками, які подорожували по Євразії та засновували колонії і поліси. Або з римлянами, під час епохи завоювань. Зараз встановити це неможливо. Отримавши технологію перегонки, грузинські винороби навчилися переробляти макуху (залишки після вичавлювання винограду – шкурки, кісточки, м’якоть), роблячи з нього не брагу, а один з видів бренді. Згодом, для виготовлення чачі почали використовувати інжир, ківі, апельсини і недозрілий виноград.

Також у Боздоському парку можна було знайти багато цікавих наїдків. Крім маси м’ясних страв підприємці з Тячівщини продавали й цікаву сирну продукцію, серед якої були й сири з плісінню.

Загалом вибір – хороший і скуштувати було що.

Організатори обіцяють на  завтра незабутні враження і від святкової програми.

Детальніше про фестиваль – читайте згодом.

zakarpatpost.net