Москаль про контрабанду на Закарпатті: Я дізнався, хто за цим стоїть. І тоді зрозумів, що валити це абсолютно марно…

На сайті Главред відбувся чат із політиком, колишнім головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем. Звільнившись з посади голови Закарпатської ОДА, Москаль брав участь у парламентських виборах як самовисуванець, балотувався по 106-му окрузі на Луганщині, але програв.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Поки що Геннадій Геннадійович повернувся додому у Чернівці – відпочиває після п’яти років без відпусток. Розповідає, що найкращий відпочинок для нього – кататися по горах на квадроциклі або гірському велосипеді, інколи долаючи по 300 кілометрів за день.

Але додає, що без роботи довго сидіти не буде – впевнений, що швидко її знайде, або вона його. Подаємо зі скороченнями стенограму чату із Геннадієм Москалем.

Ось що він розповів про закарпатську контрабанду:

І знову до питання контрабанди цигарок… Цигарки ж не йдуть з України в колишні країни соцтабору. Їх споживають Італія, Австрія, Німеччина, а найдорожчі цигарки – у Великобританії. Контрабанда цигарок туди – це дуже налагоджена справа. Це ціла схема, коли абсолютно організовано йдуть цілі фури кудись в європейські країни з цигарками і їх ніхто не чіпає. А ловлять, як правило, тих, хто займається побутовою контрабандою і везе за кордон 20-30 або нехай сто пачок цигарок. Але коли йдуть цілі каравани під прикриттям, вони рухаються цілком спокійно.

Що має митник? Він має ліхтарик, викрутку та печатку. Жодних технічних засобів, потрібних для того, аби виявити та зловити контрабандиста. Але якщо український контрабандист везе коробку цигарок, він не передає її як благодійну допомогу Угорщині або Словаччині, Польщі чи Румунії. Він передає цигарки зі своїх рук вже за кордоном у такі самі руки людей, які кричать, що Україна – найбільш корумпована. А далі ці люди везуть цигарки європейськими країнами, бо, як відомо, Європа – без кордонів.

Коли я був головою Закарпатської ОДА, я двічі цю схему розвалював. Спочатку думав, що відновлять через півтора року, коли мене не буде на Закарпатті. Але через півроку схема знову запрацювала. Тоді я ще раз розвалив її, вже вдруге. Але вона знову запрацювала. Після того я по своїх каналах дізнався, хто у нас в державі за цим усім стоїть. І тоді зрозумів, що валити це абсолютно марно… В даному випадку не варто «починати чистити рибу з хвоста». Закарпатська митниця може і винувата, але її провини тут близько 5%. А 95% провини – в Києві. У цій темі треба добре розібратися і знати її професійно, щоб давати оцінки. Якщо справа «кришується», то – на найвищому рівні, аж до перших осіб в державі.

Повний  текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net