Ужгороду не 1126 років, а Хуст – одне з найбільш давніх міст Закарпаття

Археолог розповів, де в області було найбільше фальшивомонетників та що Ужгороду не 1126 років

Продовження. Початок у попередньому номері газети «Неділя Закарпатські новини»

Про минуле Закарпаття зараз точиться багато суперечок. Одні історичні дані спростовуються, інші підтверджуються, а пошуки істини часом взагалі заводять у якийсь глухий кут. Розставити крапки над «і» може лише археологія. Її факти незаперечні, лише за їхньою допомогою можна у прямому сенсі слова докопатися до історичної правди. Тому вже кілька років поспіль археологи УжНу разом зі студентами ведуть археологічні розкопки замків області, а в цьому році їм вдалося зробити ряд справжніх відкриттів.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Тож що розкопали наші науковці? Що вдалося дізнатися про минуле Ужгорода? Що знайшли під час розкопок на території Хустського замку? Що виявили у місці, де було знайдено найдавніші сліди людини в Україні – у Королеві? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» розповів голова спілки археологів Закарпаття, кандидат історичних наук Ігор Прохненко.

Ужгороду не 1126 років, а Хуст – одне з найбільш давніх міст Закарпаття 

– Що важливого про замки вам вдалося дізнатися?

– Із замками у нас теж проблема. Кажуть, що вони слов’янські. Але письмово це ніяк не підтверджено. Тут я повинен чесно сказати, що це – замки Угорського королівства, яке почало підніматися і будувати замки аж наприкінці ХІІІ – на початку ХІV сторіччя. Але хтось скаже: «Стоп! Прохненко бреше! Яке ХІІІ сторіччя, коли всі знають, що Ужгороду 1126 років, у Хусті є вулиця 900-річчя міста» Я з ними сперечатися не буду. Хай їх простить Бог, бо якщо вони собі придумали це, то можуть придумати і більше, скільки хочуть. Але є реальні перші згадки з письмового джерела, є археологічні матеріали, які все розставляють на свої місця.

Наприклад, у Хусті постало питання, скільки років місту, скільки років замку, як вони існували.

Дійсно Хуст – одне з найбільш давніх міст Закарпаття. Якщо, звісно, відкинути нісенітницю, свого часу прийняту на сесії Ужгородської міської ради про те, що Ужгороду більше 1100 років. Тоді вже краще святкувати в кожному місті і селі області, що їм мільйон років. Утім якщо реально брати історію міста, то треба керуватися першою згадкою. Тоді все «поповзе» на років 300-400 вгору. У цьому якраз принада і плюс археології. Вона є єдиним дамокловим мечем, який нависає над істориками, які брешуть. Щоб історику придумати нісенітницю, досить кількох секунд, а археологу, аби сказати, що це нісенітниця – потрібно 1-2 роки. Якщо археологів буде багато і ми зможемо на кожному куточку показувати історикам, де вони помиляються, відбудеться суттєвий прорив у дослідженні минувшини.

А чи були тоді слов’янські городища (поселення)? Які найголовніші знахідки вдалося виявити у Хустському замку?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 18 жовтня.

zakarpatpost.net