Як закарпатка вівсянкою швидко вилікувала синові гастрит

Моя мама Ганна завжди знаходила біля хати місце для календули, або ж нагідок – любила цю рослину за її яскраві квітки, невибагливість і неповторні цілющі властивості. Вівсянкою, приготованою на відварі календули, вона вилікувала гастрит своєму брату.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Тому я кожен рік сію на своїй ділянці квітку сонця (саме так називають календулу, бо її помаранчеві квітки повертаються завжди за сонцем), аби завжди мати під рукою сировину. Хочу запропонувати читачам газети «Поради ЗДОРОВ’Я» відвари і настої, приготовані на основі нагідок. Можливо вони стануть комусь в нагоді.

Для лікування аритмії 1 ч. ложку подрібнених квіток заливають 200 мл окропу, настоюють близько години і проціджують. Приймають по половині склянки настою тричі на день. Після тижневого курсу лікування роблять таку ж перерву.

При запамороченні та шуму у вухах рекомендую залити 1 ч. ложку подрібнених квіток календули 200 мл окропу, довести до кипіння, охолодити і процідити. Приймати по 1 ст. ложці відвару три-чотири рази на день до покращення стану.

Коліт. Змішують в однакових пропорціях сухі подрібнені квітки календули і листя ожини. 3-4 ч. ложки збору заливають склянкою окропу, настоюють дві години і проціджують. Приймають по півсклянки настою тричі на день за 30 хв до їди.

При схильності до утворення тромбів корисний настій календули. Для його приготування 2 ч. ложки сухих квіток заливають двома склянками окропу, настоюють годину і проціджують. Приймають по половині склянки чотири рази на день протягом місяця. Потім місяць – по одній склянці щодня. Роблять перерву дві-три тижні і при необхідності повторюють лікування.

У нагоді може стати і олія календули. Вона знімає біль і покращує зовнішній вигляд хворих ніг. 2-3 ст. ложки свіжих подрібнених квіток календули заливають 0,5 л олії, настоюють ніч, доводять на повільному вогні до кипіння, охолоджують і проціджують. Олію втирають легкими масажними рухами або роблять на ніч компрес. Курс лікування – три тижні.

При циститі 4 ст. ложки сухих подрібнених квіток календули заливають двома склянками окропу, настоюють дві години і проціджують. Приймають по 3 ст. ложки настою через кожні півгодини. Курс лікування – два тижні.

Календула допоможе також у разі застуди. З цією метою 2 ст.  ложки сухих подрібнених квіток заливають двома склянками холодної води, доводять на слабкому вогні до кипіння, охолоджують і проціджують. Приймають по 1/2 склянки відвару тричі протягом трьох-чотирьох днів. Я в такий відвар додаю цукор в пропорції 2:1 і на повільному вогні варю сироп. Охолоджую і прибираю в холодильник. Сироп приймаю при підвищеній температурі і кашлі по 1 ч. ложці три-чотири рази на день.

Насамкінець хочу запропонувати читачам вашої газети дієвий рецепт, яким, як я уже писала, мама вилікувала гастрит моєму дядькові. У невелику каструлю всипаємо 2 ст. ложки сушених квіток нагідок. Заливаємо окропом (250 мл). Ставимо на плиту і на мінімальному вогні нехай булькає 10 хвилин. Далі відставляємо відвар остигати. Через годину проціджуємо вміст каструлі. Квітки викидаємо, а відвар використовуємо для приготування вівсяних пластівців. Знову ставимо каструлю на плиту, всипаємо в неї 3 ст. ложки вівсянки і варимо до загустіння.  Як каша трохи охолоне, додаємо ложку меду – так буде не тільки корисно, але й смачно. Таку вісянку потрібно готувати для сніданку впродовж 10 днів.

Хочу також зазначити, що вівсянка, приготована на відварі з календули, підходить тим пацієнтам, які страждають гастритом і мають підвищену шлункову кислотність. Якщо кислотність, навпаки, занадто низька, календула не зможе її підвищити. У цьому випадку замість відвару з нагідок використовують аналогічну рідку базу, приготовлену на основі деревію.

Зичу усім міцного здоров’я і закликаю усіх читачів газети «Поради ЗДОРОВ’Я» ділитися своїм досвідом боротьби з недугами. Можливо, саме на ваш лист  хтось чекає!

В.Кисіль

zakarpatpost.net