В Ужгороді втретє цвіте улюблена рослина Тутанхамона. ФОТО

На Слов’янській  набережній в Ужгороді утрєтє у цьому році цвіте лаванда.

Ця рослина вважається однією з родзинок Закарпаття. В Ужгороді нею навіть засаджують подвір’я замку. Але квітує вона у різних районах області, часто оздоблює міські клумби, а не тільки гірські схили. Останнім часом нерідко використовується у ландшафтному дизайні парків та скверів.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Загалом батьківщиною квітки є Середземномор’я. Дикоросла лаванда і в наш час росте на схилах гір Іспанії, Італії, Південної Франції, Греції, Північної Африки…

Цікаво, що в давньому Єгипті її називали називали індійськими колосками. Залишки лаванди знайдені серед пахощів Тутанхамона. І вони до цих пір зберегли свій аромат! Згідно з легендою, римляни додавали квіти лаванди в свої ванни для чистоти і свіжості. Вони застосовували лаванду як культову рослину. Церква вважала, що квітка відлякує диявола, тому її застосовували у всіх священних месах.

У Середньовіччі в Європі лаванда вирощувалася в монастирських садах.

У Франції її  величають квіткою бджіл і там квітують цілі лавандові поля.

Лаванда крім краси наділена й унікальними лікарськими властивостями.

Масло лаванди часто застосовують для швидкого лікування опіків, шкірних проблем, герпесу, лущення, прищів, вугрів або дерматиту.

 zakarpatpost.net