Секрет приготування смачнючих біляшів на пиві

Біляші прийшли в нашу культуру з татарської і башкирської кухні. Вони чимось схожі на пиріжки беліш з отвором посередині, правда, начинка готується з м’яса і картоплі, пише популярна на Закарпатті газета «Домашня кулінарія».

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Вдалий заміс

Найкраще тісто для біляшів – дріжджове, оскільки воно робить випічку більш м’якою. Дріжджі можна рати і живі, і сухі, тільки сухих знадобиться в 3 рази менше.

Візьміть 15 г свіжих дріжджів і змішайте їх з 1 ст. ложку цукру, а потім додайте 1,5 ст. ложки води і добре перемішайте. Залиште цю суміш на 5 хвилин, а поки займіться борошном, якого знадобиться 0,5 кг.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Просійте борошно, зробіть гірку з ямкою на вершині, влийте в неї 1 яйце, 250 мл теплого молока, розчинені у воді дріжджі і киньте щіпку солі. Замість яйця можна додати трохи олії.  Протягом 15 хвилин замісити м’яке тісто. Воно не повинно бути тугим і якщо липне до рук – це чудово! Головне – накрийте його рушником і залиште на годину в теплі, щоб дійшло.

З м’ясом смачніше!

М’ясо для фаршу підійде будь-яке, але якщо ви використовуєте яловичину, беріть задню частину, а якщо свинину – підійде ошийок. У ньому ідеальне поєднання м’ясних волокон і жиру, тому біляші виходять соковитими. Якщо м’ясо занадто пісне, додайте до нього 30 г вершкового масла або кладіть маленький шматочок масла в кожен біляш перед смаженням.

Для начинки м’ясо потрібно прокрутити через м’ясорубку і додати подрібнену цибулю. На 500 г фаршу візьміть 2 головки цибулі середнього розміру. І не забувайте про сіль і чорний перць! Додайте до м’яса 50 мл холодної води і добре перемішайте начинку.

Якщо хочете зробити рубаний фарш, спочатку наріжте м’ясо кубиками розміром 1 см, а потім кладіть їх невеликими порціями на обробну дошку і рубайте одночасно двома ножами. Ножі повинні бути дуже гострими!

Залиште фарш на 15 хвилин, накривши миску рушником, щоб смаки і аромати всіх інгредієнтів перемішалися.

Секрети ліплення

Посипте стіл борошном, розкачайте тісто в джгут, наріжте його на шматочки і скачайте кульки діаметром приблизно 4 см. Трохи стисніть їх і розкачайте корж товщиною 1-1,5 мм і шириною близько 15-18 см. Все це, звичайно, приблизні розміри. Краї коржика зробіть тоншими. Деякі господині змащують стіл олією, а не посипають його борошном. Вони роблять це для того, щоб борошно на сковороді не підгоріло. Напевно, в цьому є раціональне зерно.

Викладіть в середину коржика 1 ст. ложку фаршу з гіркою, підніміть краї до середини і защипніть  їх, залишивши отвір шириною близько 2 см. А тепер злегка притисніть долонею біляш, щоб він став більш плоским.

Дайте виробам постояти перед випічкою 15 хвилин, щоб вони трохи піднялися.

До рум’яної скоринки

Розігрійте на чавунній сковороді з товстими стінками олію і викладіть біляші діркою вниз, щоб на м’ясі відразу ж утворилася скоринка, яка «замкне» всередині сік. Олії повинно бути стільки, щоб вона доходила до середини біляшів, і вона не повинна бути занадто гарячою, інакше біляші вийдуть сируватими.

Смажте з обох сторін по 3-4 хвилини, а щоб вироби краще присмажилися, накрийте сковороду кришкою.

Викладайте біляші на блюдо дуже акуратно, не перевертаючи, щоб не витікав сік. Щоб видалити зайвий жир, спочатку викладіть вироби на паперовий рушник, а потім подавайте на стіл.

Експеримент з пивом

Біляші дуже смачними виходять, якщо готувати тісто на пиві. Цей напій замінить вам дріжджі, а тісто підніметься набагато швидше.

Змішайте 1 яйце, щіпку солі і 1 ст. ложку олії, добре збийте, влийте склянку будь-якого пива і всипте 400 г просіяного борошна. Замісіть дуже м’яке тісто, накрийте його серветкою і залиште на столі.

Тепер дрібно подрібніть для начинки 1 цибулину і 3 зубчики часнику. Змішайте все це з 300 г м’ясного фаршу, дрібкою солі і чорного перцю.

Скачайте з тіста кульки, а потім коржі. Ви також можете скачати пласт і вирізати з нього формочкою або чашкою кружечки – заготовки для біляшів.

Зліпіть апетитні біляші по наших порадах і посмажте їх в олії, поки вони не зарум’яняться.

Смачні, ароматні і дуже м’які біляші на пивному тісті припадуть до душі всім членам вашої родини!

Маса нових рецептів тільки у газеті «Домашня кулінарія»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Передплатний індекс: 68339.

zakarpatpost.net