16 дітей захворіли синдромом перевертня через прийом бракованих ліків

В Андалусії (Іспанія) у шістнадцятьох дітей розвинувся рідкісний стан, який називається гіпертрихоз (також відомий як синдром перевертня) після вживання медпрепарату, який містив міноксидил – засіб від алопеції (облисіння), повідомляє El Pais.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Гіпертрихоз викликає у людини надмірний ріст волосся по всьому тілу, або локалізується на певних ділянках.

Медпрепарат був призначений для лікування печії, однак виявилося, що до ліків потрапив стимулятор росту волосся, в результаті чого у дітей почало проростати волосся по всьому тілу.

Представники охорони здоров’я відмітили, що коли діти припинили прийом ліків, ріст волосся вщух. Батькам порекомендували проконсультуватися в аптеці, чи не отримали вони ліки з бракованої партії та звертатися за медичною допомогою у разі, якщо їхня дитина приймала препарат.

Браковану партію було відкликано з ринку після 13 випадків скарг від клієнтів, які вживали один і той самий препарат.

Чиновники вважають, що зараження могло постраждати до 30 андалузьких аптек і більше 50 партій препарату.

Фармацевтичній компанії, яка розповсюджувала цей медикамент, припинили ліцензію та заборонили реалізацію будь-яких ліків. Повідомляється, що препарати були закуплені в Індії.

Іспанська влада стверджує, що в зоні ризику опинилися виключно діти. У дорослих, які приймали ці ліки, не було виявлено жодного побічного ефекту.

zakarpatpost.net