Водійські посвідчення українців переведуть у смартфони

Це частина програми «Держава в смартфоні». Посвідчення водія та інші документи будуть генеруватися в мобільному додатку

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Сьогодні, 24 жовтня, стало відомо про рішення уряду України про введення в країні електронного посвідчення водія, а також свідоцтва про реєстрацію автомобіля, пише .itsider.com.ua

Також Кабмін підтримав проект закону про спрощення процедури видачі номерних знаків для авто. Це відбувається в рамках частини програми “Держава в смартфоні”, що переведе всі державні послуги в режим онлайн до 2024 року.

Вже незабаром в рамках проекту «Дія» запрацює мобільний додаток з послугами для водіїв. Це означає, що абсолютно всім водіям не потрібно буде носити з собою права кожен день, а також свідоцтво про реєстрацію автомобіля (для власників транспортного засобу). Надалі планується перевести в електронну форму і техпаспорт.

Зараз при відсутності цих документів до водія застосовується адміністративне стягнення.

За словами глави МВС України Арсена Авакова, тільки за останні 9 місяців поточного року до адміністративної відповідальності притягнуто близько 160 тис. водіїв. Він зазначив, що поліція повинна залучати до відповідальності не за відсутність при собі прав або техпаспорта, а за відсутність законних підстав для водіння автомобілем.

Електронні документи будуть мати рівнозначну юридичну силу і зможуть ідентифікувати громадянина. Іншим нововведенням стане впровадження віртуальних номерних знаків. Уряд ухвалив законопроект, який дозволить замовляти автомобільні номери через інтернет у будь-якого виробника.

Головна вимога – відповідність номерного знаку державного стандарту. На поточний момент українці можуть вибрати собі знак з тих, що пропонує сервісний центр, де вони реєструють транспортний засіб. Знаки виробляються певними компаніями-монополістами, а гарні номери пропонуються за додаткову плату.

zakarpatpost.net