Археолог розповів, чи були насправді татари на Закарпатті

Насправді історія нашого краю не така героїчна, як її зобразили історики, але є нові герої, про яких люди нічого не знають

Продовження. Початок у попередньому номері газети «Неділя Закарпатські новини»

Про минуле Закарпаття зараз точиться багато суперечок. Одні історичні дані спростовуються, інші підтверджуються, а пошуки істини часом взагалі заводять у глухий кут. Розставити крапки над «і» може лише археологія. Її факти незаперечні, лише за їхньою допомогою можна у прямому сенсі слова докопатися до історичної правди. Тому вже кілька років поспіль археологи УжНу разом зі студентами ведуть археологічні розкопки замків області, а в цьому році їм вдалося зробити ряд справжніх відкриттів.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Тож що накопали наші науковці? Що вдалося дізнатися про минуле Ужгорода? Що знайшли під час розкопок на території Хустського замку? Що виявили у місці, де було знайдено найдавніші сліди людини в Україні – у Королевому? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» розповів голова спілки археологів Закарпаття, кандидат історичних наук Ігор Прохненко.

Татарів на Закарпатті   і близько не було

– Студенти прокопали на території італійського дворика пласт глибиною до двох метрів, у верхньому замку шар глибиною до п’яти метрів. Це – грандіозна робота! Тож ми побачили реальну історію. Але історія Хустщини, написана у книжках, і та реальна, яку ми знаємо, то різні речі. Чому ніхто з істориків не пише про героїчний прохід Володимира під Хустом, що там вбили печенігів? Натомість придумали щось про татарів, яких тут і близько не було, що Хусту 900 років. Хуст збудували у кінці ХІІІ – на початку ХІV століття, замок – у ХІV сторіччі, тож зараз ця місцина стала фантастичною. З гори видно неймовірні краєвиди! Однак всі закарпатські міста мають лягти під лопату археолога, адже насправді історія нашого краю не така героїчна, як її зобразили історики. Утім на заміну вигаданим героям мають прийти реальні, якими ми повинні пишатися. Від цього ми тільки виграємо, причому не тільки в туристичному плані, а і в геополітичному, та й у всіх інших.

Повний текст читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 25 жовтня.

zakarpatpost.net

zakarpatpost.net