Браконьєри у заповіднику в Карпатах “чешуть” ісландський мох – вивозять мішками

Франківський мандрівник натрапив у Карпатському біосферному заповіднику на машину, в яку три дні поспіль невідомці вантажили мішки з ісландським мохом.

Про зустріч із браконьєрами в Карпатському біосферному заповіднику на своїй сторінці в мережі повідомив франківець Олександр Матура, пише kurs.if.ua.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

“На Черногірський хребет, так на хвилиночку – КБЗ (заповідник), ЗАПРОСТО виїжджають автівками БРАКОНЬЄРИ і варварськи грабують – “чешуть” граблями ісландський мох. На моє запитання про дію у заповіднику троє жлобів спокійно відповіли: пи@уй звідсика, поки не ввалили тобі…” – розповів чоловік.

Він сфотографував автомобіль браконьєрів із мішками моху в багажнику.

“Я підійшов, а там купи нагребені, ДЕСЯТКИ КУП МОХУ, і вони так гребуть майже цілий день, годин 8-10, набивають і пресують у мішки, зносять їх вниз у кулуар і там ховають, складують… десятки міхів!” – пише Сашко Матура.

Олександр Матура зазначив, що автівка на цьому місці в заповіднику стояла три дні – 22-23-24 жовтня, всі ці дні браконьєри нагрібали мішки мохом.

“Я все це бачив на власні очі, бо всі ці три дні виходив на хребет в районі Мунчела та Бребенескула”, – додав він.

Браконьєри у заповіднику в Карпатах "чешуть" ісландський мох – вивозять мішками 5
Браконьєри у заповіднику в Карпатах "чешуть" ісландський мох – вивозять мішками 7

Ісландський мох, або ягель, оленячий мох, застосовується в народній медицині при лікуванні важких захворювань дихальних шляхів. В офіційній фармації лишайник культивують і використовують у засобах від кашлю – як-от сироп “Гербіон” та льодяники “Ісла”. Також його використовують для утеплення та будівництва дерев’яних будинків і зрубів. А ще – в озелененні.

На OLX придбати кіло ягелю для озеленення коштує 1300 грн – цей різновид ягелю спеціально вирощують в декоративних цілях.

А от сухий ісландський мох має природнє походження. Такий по Україні відправляє фірма зі Львівщини – поштою фасованим по 500 г і по кілограму.

“Мох зібраний осінь 2019 року. Термін зберігання 1 рік.
Чистий без голочок та зеленого моху. Свіжий. Добре висушений та відібраний лише більші екземпляри. ФОТО – реальні. Ціна: 500 грам. – 150 грн”, – йдеться в оголошенні.

“Ми займаємось збором та заготівлею трав та ягід в екологічно чистих зонах Передкарпатського регіону України”, – зазначено на сайті фірми. Сировину приймають за угодами у заготівельників.

Серед кількох десятків оголошень про продаж карпатських дарів на Аgro-ukraine трапляються оголошення про заготівлю ісландського моху у великих об’ємах. Як-от така багатообіцяюча пропозиція з Верховини.

“Продам карпатські білі гриби, заморожені та сушені, ісландський мох, приймаємо замовлення на заготівлю морожених і сушених білих карпатських грибів та чорниці (афени), ісландського моху в великих кількостях. Всі продукти з Карпат, більш детально дзвоніть по телефону. Ціна договірна”, – йдеться в оголошенні.

Що стосується статусу території Карпатського біосферного заповідника.

“На території заповідної зони забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню цієї зони або порушує природний розвиток процесів та явищ і створює загрозу шкідливого впливу на її природні комплекси та об’єкти. У зоні регульованого заповідного режиму забороняється мисливство та рибальство, інша діяльність, що може негативно вплинути на стан природних комплексів і суперечить цільовому призначенню зони”, – йдеться у Положенні про Карпатський біосферний заповідник у новій редакції.

zakarpatpost.net