У Мукачеві презентували офіс Закарпатського відділення Асоціації захисту прав правників України

Подія має стати непересічним явищем не лише в житті правників Закарпаття, але й явищем в загальноукраїнському масштабі. Адже Асоціація є всеукраїнською громадською неприбутковою організацією, яка створена на засадах професійної належності та об’єднує правників України для сприяння розвитку та зміцненню інституту права в Україні, підвищення рівня правової допомоги та утвердження правової держави, належного захисту професійних прав та гарантій діяльності юристів, пише zakarpattya.net.ua.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Очолює Асоціацію голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, відомий створенням ряду потужних, фахових та авторитетних організацій і проектів. Цьому сприяє як активна суспільно-політична позиція очільника адвокатів Закарпаття, так і його власна стратегія побудови громадянського суспільства та правової держави.

Асоціація займає активну позицію у сфері захисту прав громадян та розбудови держави, порушує актуальні теми для обговорення у професійному середовищі, проводить моніторинг поточного стану правової системи в Україні та перспектив і напрямків її реформування, готова активно співпрацювати у цих напрямках з усіма державними органами України задля досягнення спільної мети.

Це підкреслює і коло запрошених на презентацію гостей – з побажаннями розвитку та професійних успіхів вже зголосились прийти привітати Заслужені юристи України, відомі адвокати Закарпаття та Києва, де розташований центральний офіс Асоціації, представники Міністерства юстиції, Закарпатської ОДА, органів місцевого самоврядування, очільники судових органів та правоохоронних структур.

Прискіплива увага до розвитку цієї громадської організації пояснюється ще й тим, що Асоціація захисту прав правників вперше на теренах України позиціонує себе як активна сила, здатна захистити професійні права та гарантії діяльності усіх правників та юристів без винятку – як адвокатів, так і працівників органів юстиції, прокуратури, нотаріату та судових органів. Вже є  перші вагомі досягнення – висловлена потужна підтримка поновленню Станіслава Шевчука на посаді голови КСУ, публічно висвітлено проблемні аспекти реформування прокуратури, проголошена категорична підтримка подальшому законодавчому забезпеченню так званої адвокатської монополії.

“Подібна концепція загального захисту прав юридичної спільноти є вкрай актуальною в нинішній час, коли по всій країні йдуть революційні й радикальні зміни усієї правоохоронної системи. Кожного дня ми бачимо, що структурні перетворення зачіпають не лише адвокатуру, але й органи прокуратури, йдуть розмови про те, що зовсім новими будуть функції управлінь юстиції на місцях, радикально іншим шляхом піде судова реформа. Таке масштабне перетворення всієї правової основи держави потребує пильної уваги та застережень, аби під час змін не зробити фатальних чи не обдуманих кроків. Звичайно, що наразі є й громадські об’єднання, і відповідні асоціації – як серед адвокатів, так і прокурорів та суддів, але всі вони аналізують ситуацію в своєму вузькому, суто специфічному профілі. Але саме Асоціація захисту прав правників стає тією універсальною асоціацією, яка стоїть на сторожі усіх правників без винятку. Бо за будь-яких змін в державі найголовніше зберегти основи Правової Держави, яку ми й маємо розбудувати в Україні. Саме це й є головною метою Асоціації”, – повідомив Олексій Фазекош.

В рамках Асоціації реалізуються три пріоритетні завдання: незалежність адвокатури, законотворча діяльність та юридична експертиза. У зв’язку із цим найближчим часом планується утворення експертного центру Асоціації захисту прав правників. Центр працюватиме над моніторингом законодавства, аналізом роботи органів влади, а також готуватиме пропозиції щодо їх удосконалення. Приділятиметься також увага аналізу діяльності судових органів, забезпеченню єдиного стандарту якості підготовки правників. Втім, найголовнішою темою залишатиметься проблема реформування адвокатури та прокуратури.

Як повідомив у соцмережі Ivan Pravdin, під час презентацію офісу  виступили: міський голова Мукачева Андрій Балога, від Закарпатської обласної ради – голова бюджетного комітету Василь Кошеля, голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фозикош, заступник прокурора Закарпатської області Олександр Василенко, голова Мукачівського міськрайсуду Іван Котубей, директор Закарпатського регіонального Центру БВПП Василь Попадинець, голова Комітету захисту прав адвокатів Ганна Боряк, виконавчий директор Асоціації, заступник голови Ради адвокатів м Києва Дмитро Піліпенко, голова КДКА Рівненської області Світлана Сурікова, інші представники правоохоронних органів.

zakarpatpost.net