Чому будівлю лялькового театру в Ужгороді хотіли знести

Це знає журналістка, авторка циклу публікацій та двох книг про втрачений Ужгород Тетяна Літераті.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Справа в тому, що колись будинок  «Посвіти» на Петефі, який там мали побудувати, викликав протести з боку містян. Утім конфлікт був не за територію, бо майже століття тому в Ужгороді було багато вільного місця.

«Тут мова йшла про інший конфлікт, – каже Тетяна. –  Люди протестували проти перенесення базару, який був місцем заробітку для сотень продавців. Вони турбувалися не стільки за територію, як за свій добробут. А протестів проти того, аби якусь землю виділили під забудову, тоді не виникало. Люди були малоосвічені і довіряли владі, думали, що якщо щось робиться, то архітектори точно знають, що саме роблять. Обговорень про те, що будівля красива чи не красива, як зараз, пасує місту чи ні, не виникало. Але, скажімо, відомий краєзнавець Петро Сова, який був міським радником, колись писав, що будівля лялькового театру дуже некрасива, не пасує Ужгороду і її треба знести. Хоча в загальному люди у плані забудови міста не були активними і такі питання їх не цікавили».

zakarpatpost.net