У давніх мумій виявили сучасну хворобу

Хвороби серцево-судинної системи визнані однією з головних причин смертності людей у всьому світі. Багато вчених пов’язують їх поширення з нездоровим способом життя, притаманним західній цивілізації: великою кількістю жирних, смажених і солодких продуктів, недоліком руху.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Поширена теорія запевняє, що у давнину, коли люди жили зовсім інакше, серцеві хвороби були набагато більш рідкісним явищем. Дослідники з Техаського університету США вирішили перевірити, чи дійсно серцеві захворювання є наслідком сучасного життя, або вони супроводжували людство протягом усієї його історії, пише Укрінформ.

За допомогою інноваційної методики вони просканували п’ять стародавніх мумій, датованих 2000 роком до н. е. – 1000 роком нашої ери. Чотири тіла були знайдені у Південній Америці, п’яте – на Близькому Сході. Наймолодшому чоловікові на момент смерті було 18 років, найстаршим – 55-60.

Виявилося, що у всіх мумій, які навіть належали порівняно молодим людям, спостерігалися ознаки атеросклерозу – скупчення холестеринових бляшок, які значно підвищують ризик серцевих нападів та інфарктів. Ці бляшки ускладнюють перебіг крові по артеріях і надходження кисню до тканин. У таких випадках серце відчуває підвищене навантаження, що рано чи пізно призводить до сумних наслідків.

Науковці зробили висновок, що підвищений холестерин і пов’язані з ним хвороби були широко поширені вже кілька тисяч років тому. Вони також підкреслили, що подібні дослідження можуть вказати на неочевидні причини виникнення атеросклерозу, не пов’язані із загальновідомими факторами ризику. Можливо, на здоров’я серця відбивалися харчування (м’ясо, засмажене на вогнищі) або інфекційні хвороби, що не були належним чином проліковані.

zakarpatpost.net