Учені довели, чому готівкою розраховуватися краще

Кредитні та дебітні картки впевнено ввійшли в наше життя і користуються  популярністю, завдяки їх зручності. Однак не все так безхмарно.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Групі дослідників з цілком наукових позицій вдалося довести, що звичка розраховуватися за покупки у супермаркеті кредитками може нанести шкоду здоров’ю. З безготівковими грошима людина розлучається легше і здатна здійснити більше імпульсивних покупок, передусім, шкідливої їжі, пише Укрінформ.

Учені з трьох американських університетів вивчали асортимент товарів, що придбаваються відвідувачами магазинів при різних формах розрахунку.

Експеримент був поставлений з розмахом і тривав 6 місяців. Протягом цього часу експерти досліджували покупки, які здійснювала тисяча людей, і встановили, що при розрахунку за допомогою кредитних карток учасники експерименту придбавали помітно більше товарів, які можна віднести до так званих імпульсивних покупок, тобто абсолютно незапланованих, зроблених під настрій. Вони дійшли негативного висновку, що повсюдне поширення пластикових платіжних карток є однією з причин епідемії ожиріння у розвинених країнах світу. Справа в тому, що серед покупок переважали продукти харчування, які ніяк не можна віднести до здорових (чіпси, шоколадки, тістечка, поп-корн, солодкі напої тощо).

Дослідники стверджують: це явище пов’язане з тим, що підсвідомо людина розлучається з  “пластиковими” грошима набагато легше, ніж з готівкою, витрата яких завжди викликає, за ствердженням авторів цієї наукової роботи, “внутрішній сумнів”, тому покупець прискіпливіше ставиться до вибору того, що має намір придбати.

zakarpatpost.net