Site icon zakarpatpost.net

Чому чиновники перетворюють нашу історію на цвинтар для суцільного ридання

Цьогорічне бабине літо в Ужгороді особливо сумбурне. Найчіткіше це далося взнаки під час нещодавнього ярмарку «Золота осінь». Розмови з численними знайомими – ніби і про все, але водночас ні про що. Мишаче вовтузіння у парламенті, уряді, на Банковій давно всім набридло. Якщо Україна переживе цю всю непристойну гризню, майбутні історики писатимуть про наш час із сарказмом та їдкою іронією, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Історія народу належить його правителю», – вірнопіддано заявляв колись Микола Карамзін. «Історія народу належить самому народу», – відповідав йому Микола Полевой. Карамзін був талановитіший, а Полевой чесніший. Так і повелося надалі. І не тільки в росіян, а й у інших слов’ян. В Україні нині різні правителі намагаються приватизувати українську історію, визначати, де яким пам’ятникам стояти, які свята відзначати, а які забувати, хто чорний, а хто білий.

Маю на увазі і владу, і опозицію. Талановитих серед них мало, а чесних ще менше. Історія стає розмінною монетою у геополітичних іграх. Ігри все одно традиційно програють, але заодно жертвують ще й історичною пам’яттю. Цікаво, що представники найпротилежніших політичних сил прагнуть перетворити українську історію на якийсь монументальний цвинтар для суцільного ридання. Усі хочуть перетворити складне життя на пласку карикатуру. Президент-гуморист нібито і підтримує цю гру, але відчувається, що йому не дуже вдається, державна машина усе частіше пробуксовує.

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net

 

Exit mobile version