Екологи пропонують вирішити питання сміттєвих заторів на Латориці спільними суботниками

30 жовтня 2019 року начальник Держекоінспекції у Закарпатській області Іван Мартин прийняв участь у засіданні колегії Мукачівської РДА, під час якої запропонував вирішити «сміттєвий колапс» на річці Латориця без застосування бюджетних коштів.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

За його словами після особистої перевірки предмету неодноразових скарг (сміттєвих заторів) від мешканців прилеглих до річки сіл (с. Великі Лучки, с. Зняцьово , с. Велика Добронь та с. Вінкове) пересвідчився у тому, що ситуація потребує негайного вирішення.

Побачені та зафіксовані на фото сміттєві затори вздовж річки не тільки екологічне обличчя регіону, а ще й реальна загроза  перед можливими паводками, в разі виникнення яких вищезгадані села можуть бути підтоплені. Такі наслідки загрожують як знищенням врожаю так і пошкодженням рухомого та нерухомого майна. Особливо сміття загрожує руйнації мосту в с.Геївці та мосту, що з’єднує с.Великі Лучки та с. Домбоки. Там щороку серед опор застрягають дерева та великогабаритне сміття котре і перетворюється  на руйнівні сміттєві затори.

Країнам-сусідам, зокрема, Словаччині та Угорщині така ситуація теж не до вподоби, адже після підйому води в руслі, частина сміття опиняється саме на їхній території.

Чекати на бюджетні кошти, за рахунок яких можна провести руслоочищувальні роботи, за словами Івана Мартина, не варто. А от спільно вирішити проблему разом із керівництвом Ужгородського та Мукачівського районів, працівниками водного та лісового господарств та Держекоінспекцією просто необхідно. Такі заходи посадовець запропонував провести у вигляді спільних із громадськими активістами та іншими дотичними до питання структурами суботниками.  Крім того під час колегії  Мукачівської РДА, начальник Інспекції наголосив і на гострому питанні спалювання побутово-рослинних відходів на території Мукачівського району, кількість яких в останній час збільшилась. Голів сільських рад попросили пильнувати такі випадки, адже в разі їх фіксації мобільними групами, винуватців буде поштрафовано та видано припис.

zakarpatpost.net