Лікарі не мають відповіді: дівчина плаче «кришталевими» сльозами

22-річна Сатенік Казарян із села Спандарян (Вірменія) шокувала лікарів своєю дивовижною особливістю – замість сліз вона плаче кристалами, які завдають їй неймовірного болю.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

«Я була у стоматолога, – розповідає Сатенік, – і мені здалося, що щось потрапило у око. Було дуже  боляче, і я пішла до офтальмолога, який дістав у мене з ока кілька маленьких кристалів. З тих пір кожен мій день перетворився на пекло.

Спочатку ліки, здавалося, допомагали, але потім кришталеві сльози стали іти частіше. Всі лікарі в шоці. Вони не стикалися з такою хворобою і не знають, як її лікувати. Вони навіть не змогли поставити хоч якийсь діагноз».

Її родичка Світлана Авагян згадує: «Коли ми дістали з ока перший кристал, то подумали, що скло потрапило їй в очі під час роботи на фермі. Але біль не вщухав, у Сатенік в очах почали з’являтися нові кристали, тож ми відвезли її до лікаря».

«Спочатку медики не повірили нам. Ніхто раніше подібного не бачив. Один лікар навіть нас вигнав, вважаючи, що це якийсь обман або розіграш, – каже свекруха жінки Земфіра Мікаелян.

Фахівці відправили кристали на аналіз, але діагнозу так і не встановили.

Була пропозиція відправити Сатенік за кордон для діагностики та лікування, але її сім’я фінансово не може собі цього дозволити.

Заступник міністра охорони здоров’я Вірменії Оганес Арутюнян заявив, що справою жінки почали займатися: «Згодом ми проведемо зустріч із Сатенік, щоб дізнатися якомога більше про її стан, і будемо вирішуватит, які міри приймати далі».

Офтальмолог Тетяна Шилова сказала, що випадок дуже незвичний, але не одиничний: «Така патологія трапляється вкрай рідко, тому лікарі дуже мало про неї знають.

У певних ситуаціях через генетичні або запальні захворювання не тільки очей, але і всього організму можуть відбуватися зміни складу сліз.

Якщо концентрація солі в сльозі зростає, це може спричинити прискорення кристалізації. Білки також можуть вплинути на цей процес. Однак кришталеві сльози можуть бути ознакою і інших проблем.

Кристали можуть з’являтися не тільки в очах – вони можуть утворюватися і в печінці, і в нирках, і осідати на стінках внутрішніх органів. Це небезпечно і вимагає негайного ретельного медичного обстеження», – каже лікар.

zakarpatpost.net