Німа дівчина-пастушка заговорила, випивши воду із зозулиної кринички

Чудотворна каплиця у селі  Бориничі – найстаріша на Львівщині. Цьогоріч виповнилося 156 років від чудотворного явлення тут Пречистої Діви Марії, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Хто відкрив цілюще джерело у селі Бориничі на Львівщині, достеменно невідомо. За народним переказом, на тому місці якось люди побачили вночі світло та образ Божої Матері. Відтоді і відчули чудодійну силу води з криниці, котра допомагала від різного роду тілесних недуг. Також переповідають, що якось біля джерела ціле літо безперервно кувала зозуля, яка своїм куванням ніби закликала людей до цілющої води. Тож і назвали криницю Зозулиною.

Але найбільшого розголосу отримала історія, котра трапилася 1863 року з дівчиною-пастушкою. Вона від народження була німою. В надії на зцілення дівчина вирушила до криниці, де пила воду та обливалася нею. Їй тоді явилася Мати Божа. І сталося чудо – дівчина …заговорила.

Вражений цим дивом, граф Володимир Борковський, власник бориницького маєтку, спорудив біля джерела каплицю, прикрашену куполом і дзвіничкою. Поряд із капличкою та криницею в 1904 році люди встановили фігуру Матері Божої. А оскільки тут відбувалося чимало чудес і оздоровлень, Папа Пій ІХ надав капличці відпустову грамоту.

За радянських часів і капличку, і джерело нищили багато разів. Одного дня фігуру Божої Матері зруйнували й розкидали по лісу. Люди віднайшли шматки, склали заново фігуру, але не могли знайти голову Пресвятої Діви. Через деякий час одному жителю Бориничів приснився сон, у якому Богородиця підказала, що голова з фігури знаходиться в криниці під намулом. Чоловік вдосвіта подався до каплички, почав копати, але нічого не знайшов. На другу ніч сон повторився. Він знову копав і таки знайшов голову.

Ще кілька разів після цього руйнували фігуру Богоматері, а капличку спалили і залишки розрівняли трактором. Але люди, які віками ходили до каплички та джерела, не змогли змиритися з такими знущаннями над святинею. І своїми силами збудували на цьому місці нову капличку, почистили криницю.

Сьогодні на цьому місці споруджено ошатну капличку, впорядковано хресну дорогу, доглянуто фігуру Матері Божої і криничку біля неї.  Найбільша відправа біля Зозулиної криниці відбувається щороку 19 серпня на Спаса.

Вірники щодня ходять молитися до каплички і благоговінням черпають цей безцінний дар для своїх повсякденних потреб і для зцілення душі і тіла.

zakarpatpost.net