Як на розвагах заробити мільйони. Що вам відомо про найбільш продавану гру у світі

Зараз звідусіль ми чуємо про те, як дуже молоді успішно розробляють комп’ютерні ігри і заробляють величезні гроші.  А чи знаєте, яка із ігор минулого століття виявилася найуспішнішою?

  • Читай газету «ЯСНО»! Живи на ЯСНОму боці! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 76076

Мова піде про всесвітньо відому  «Монополію», яку винайшов американець Чарльз Дерроу і перший  заробив мільйони на настільній грі.

Відомо, що Чарльз проживав у штаті Пенсільванія. Його робота не мала нічого спільного ні з економікою, ні з іграми – він був звичайним продавцем і монтажником опалювального обладнання.

Після біржового краху 1929 року почалася Велика депресія. Дерроу залишився без роботи. Заробляв гроші, як міг,  будь-якою роботою –  робив ремонти, мив посуд, вигулював собак. І таке напівжебрацьке існування тривало 4 роки. Але коли глава сім’ї дізнався, що незабаром стане батьком другої дитини, то вирішив зробити щось екстраординарне.

Елементи першої “Монополії” були зроблені особисто Дерроу і у ній він використав-запозичив елементи  із існуючої  «Гри землевласника», в яку любив грати у дитинстві.

Першими  гравцями «Монополії»  були безробітні друзі самого винахідника та його вагітна дружина.  Він удвох із жінкою виготовив кілька примірників нової гри і запропонував їх на реалізацію мережі магазинів. Результати виявилися непоганими – коробки розкупили. Винахідник, натхненний успіхом, вручну зробив кілька десятків комплектів “Монополії”.

Коли рахунок проданих коробок “Монополії” пішов на сотні, Дерроу запропонував компанії Parker Brothers, тодішньому лідеру на ринку іграшок, купити його винахід. Але отримав лист із категоричною відмовою “через 52 помилки в дизайні”.

Дерроу такий поворот справи не збентежив, адже він знав, що його дітище непогано продається. За допомогою товариша з друкарні він налагодив серійний випуск картонок з грою і запропонував їх мережі супермаркетів Wanamaker по $4 за штуку. Протягом декількох днів були продані 5 тис. коробок “Монополії”. 5 листопада 1934 року вважається Днем народження «Монополії”.

Одна з відвідувачок магазину купила дочці “Монополію” та із захопленням розповіла про приголомшливу нову гру своїй подрузі Саллі Бартон. Чоловіком останньої виявився Роберт Бартон – президент компанії Parker Brothers. Дізнавшись від дружини про появу якоїсь гри, що конкурує з його продукцією, він помчав у магазин  і придбав її. До пізньої ночі його сім’я грала в “Монополію”.

За кілька днів Чарльз виявив у поштовій скриньці лист від Parker Brothers – де зазначалося, що  фахівці компанії ще раз вивчили заявку на гру “Монополія” і знайшли в цьому проекті чималий комерційний потенціал.

У січні 1935-го договір між Чарльзом Дерроу і Parker Brothers був підписаний. 6 лютого на прилавках американських магазинів з’явилися тисячі чорно-біло-червоних коробок із зображенням вусатого товстуна в циліндрі (символ “Монополії”). Продажі перевищили всі очікування: американці масово ставали “монополістами”. Цього року “Монополія” стала найбільш продаваною грою в Америці, а за кілька років – і в цілому світі. Чарльз швидко став мільйонером.

Найбільш вражаючий турнір по “Монополії” відбувся 1973 року в Атлантик-Сіті. Розмір ігрового поля становив близько 5,4 м з кожного боку, але не це головне. Рухомі фішки в грі замінювали дівчата в бікіні.

Сучасні виробники винайшли безліч несподіваних адаптацій захопливої гри. Наприклад, у продажу з’явилася “Монополія” з шоколаду, вартість якої становить  приблизно 600 доларів  і золота – за  100 тис. оларів. Найдорожча “Монополія” коштувала 2 млн. Її 1998 року створив ювелір Сідні Мобел з Сан-Франциско. Поле для гри він прикрасив золотом, а місця на полі позначив 42 діамантами. Найдовша гра у монополію тривала 70 днів

zakarpatpost.net