Відомий телеведучий за бабусиним рецептом пропонує до Нового року виростити розкішні квіти

Ведучий авторської програми «Навколо світу за 80 садів з Монті Доном» і його дружина Сара вже двадцять років доглядають за своїм садом у Великобританії. Особливе місце у цьому райському куточку займають гіацинти, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

– У моєї бабусі на Новий рік завжди стояла миска гіацинтів. Добре пам’ятаю, що поверхня посуду завжди була покрита мохом. Ті теплі спогади завжди зі мною, особливо коли бачу у себе в зимовий день кілька вазонів із цими неймовірними квітами.  Я не дуже захоплююся рожевими чи жовтими гіацинтами, але люблю сині і чисто білі, бо вони мають кращий аромат. Ці рослини дуже добре ростуть на вулиці, а цибулини служать роками. Ключ до успішного їх вирощування – дуже хороший дренаж і якомога більше сонячного світла взимку і влітку під час цвітіння, – говорить Монті Дон.

Щоб виростити квітку до Нового року, садівник рекомендує висаджувати цибулину в перших числах жовтня. Якщо плануєте отримати квітучий гіацинт на початку березня, висаджуйте в кінці жовтня – на початку листопада.

Садівник розповідає:

– Гіацинти добре ростуть в горщиках, їх можна обманом змусити зацвісти раніше. Це не складно. Якщо горщик невеликий – беруть оду велику цибулину, якщо хочете вирощувати групками, беріть менші 3 чи 5 цибулин. Для висадки потрібен дуже піщаний компост із хорошим дренажем. Третину цибулини залишають над ґрунтом.

Горщики поміщають в темне прохолодне місце на термін не менше шести тижнів. Запам’ятайте: без холодного і темного періоду спокою ніколи не отримати гарне цвітіння. Саме в цих умовах закладаються квіткові бруньки.

Коли квіткові бутони добре видно і показалися легкі стебла,винесіть рослини у приміщення, щоб вони отримували якомога більше світла і тепла, тоді зростання буде максимально швидким і супроводжуватиметься раннім цвітінням. Ні в якому разі не ставте горщики біля радіаторів, бо вони загинуть.

Коли гіацинти вже закінчили цвітіння, зріжте колосся квітів, щоб вони не витрачали енергії на створення насіння. Однак залиште все листя, воно буде живити цибулини наступного року. Перемістіть горщик на вулицю або в сонячне місце і продовжуйте поливати щотижня. Коли все листя повністю відімре (а це відбудеться не менш ніж через шість тижнів після цвітіння), можете вийняти цибулини з горщика і зберегти їх до посадки наступної осені в сухому темному місці. Можна цибулини залишити в горщику, але щоб там не було занадто волого, бо згниють.

zakarpatpost.net