Журналіст порадив товстим людям вмирати. Все заради економії бюджету

Колишній диктор «Бі-бі-сі» Майкл Бюерк заявив, що не потрібно лікувати людей від ожиріння, а краще дати їм померти, щоб зберегти бюджетні гроші. На його думку, товсті люди – слабовільні і набирають вагу тому, що занадто багато їдять. Слова британського журналіста викликали гнівну реакцію.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Екс-ведучий «Бі-бі-сі» Майкл Бюерк наголосив, що не потрібно вважати ожиріння хворобою і витрачати гроші на хворих людей, повідомила газета The Sun. Гладкі люди, написав він у журналі Radio Times, «слабкі, а не хворі», а набирають зайву вагу тільки тому, що їдять занадто багато.

73-річний журналіст вважає, що повним людям краще піти на «безкорисливу жертву», щоб своєю більш ранньою смертю зупинити перенаселення країни і зберегти гроші Національної служби охорони здоров’я Англії. Адже довголіття «не є важливою життєвою метою».

«У скільки обійдеться їх лікування, якщо замість смерті від серцевого нападу в 52 роки вони доживуть старості з її деменцією і вимагатимуть десятиліть дорогого догляду?» – додав Бюерк.

Його слова викликали гнівну реакцію в соцмережах.

«Щойно прочитав огидні, неосвічені просторікування Майкла Бюерка з приводу ожиріння. Я сподіваюся, що будь-яка людина, що має надлишкову вагу, яка їх почує, скаже, що її люблять і цінують куди більше, ніж цього самовдоволеного необізнаного фанатика. Ганьба RadioTimes за те, що заплатив йому, щоб він це написав ».

«” Товстуни “складають основу ліцензійного збору” Бі-бі-сі “! Без “товстих людей” Майкл Бюерк був би висохлим старим ведучим ВВС, що вивергає фанатизм самому собі! »

«Майкл – Бюерк на прізвище, але йолоп (Berk – йолоп) Бюерк, по імені і йолоп по натурі. Нехай всі товсті люди помруть! Але як щодо людей, які п’ють, курять, вживають наркотики або навіть намагаються накласти на себе руки? Може бути багато причин, навіть медичних, що пояснюють проблеми з вагою. Чесно кажучи, я думала, що до цього часу він вже помре. Адже люди похилого віку теж коштують грошей ».

Хвороба і патологія

На прохання «360» лікар-дієтолог Марина Макіша пояснила, що з точки зору сучасної медичної літератури ожиріння – хронічне захворювання, своєрідна патологія тіла. Це стан, який викликає серйозне порушення обміну речовин і призводить до тяжких наслідків. Діагностують його за певних умов, а не через три-чотири зайвих кілограми.

Основна причина інтенсивного набору ваги – переїдання і неправильне харчування. Викликають його різні причини: фізіологічні, порушення метаболічних процесів і так далі. Люди з надмірною вагою більш схильні до переїдання через зміну обміну речовин: жирова тканина виробляє гормон лептин, через який  мозок починає вимагати більше їжі.

«Механізми переїдання формуються в дитинстві через те, що батьки неправильно годують дітей. Незбалансований раціон, велика кількість простих вуглеводів і створюють схильність до переїдання. І це призводить до проблем у дорослому віці », – пояснила дієтолог.

Але лікування ожиріння – відповідальність самої людини, так само як при лікуванні від алкоголізму і наркоманії. Необхідно підвищувати відповідальність людини за підтримку здоров’я, перехід на правильне харчування і спосіб життя, вважає Макіша. Але заявляти, що людям з надмірною вагою потрібно вмирати раніше для збереження бюджету, не можна.

Родом з дитинства

Дієтолог і ендокринолог Олексій Калінчев також вважає слова Бюерка різкими і неприємними, але частково, додав він, вони правдиві. Швидше за все, вони є відповіддю на прийняття Заходом бодіпозитиву як варіанту норми. Хоча, скоріш за все, журналіста за них «піддадуть анафемі і визнають персоною нон грата».

Проте ожиріння, підкреслив лікар, – хвороба, хоча найчастіше «рукотворна». Люди десятиліттями харчуються неправильно, доводячи себе до ожиріння. Він підтвердив, що передумови йдуть з дитинства, діти успадковують неправильну харчову орієнтацію і гіподинамію.

З точки зору медицини, продовжив лікар, неважливо, що саме призвело людини до ожиріння – погана спадковість, лікування препаратами, які порушують харчову поведінку і сприяють накопиченню жиру, або просто невдачі в житті. Для лікаря всі ці люди однаково хворі, їх треба лікувати.

Ожиріння, впевнений Калінчев, можна вилікувати. Але без бажання людини і прагнення правильно харчуватися це неможливо. Системний підхід до одужання включає в себе не голодування, а корекцію гормонально-обмінних порушень у ендокринолога, підбір відповідного режиму харчування у дієтолога, регулярні заняття фізкультурою, лікування розладів харчової поведінки у психотерапевта і, в крайньому випадку, консультацію хірурга та проведення операцій.

zakarpatpost.net