Коли викопують жоржини і для чого бульби занурюють у парафін

Як і коли викопувати жоржини, як обробляти і як зберегти бульби взимку за відсутності погреба чи підвалу? Детальніше про це розповідає досвідчена садівниця Світлана Самойлова, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Викопувати чи не викопувати?

Вважається, що жоржини необхідно викопувати восени. Тільки ось погода з року в рік відрізняється та й в різних регіонах холодає в різний час. Тому точної дати викопування не існує – орієнтуватися потрібно виключно на кліматичні умови в конкретному році і окремо взятому регіоні.

Якщо викопати квіти занадто рано, коріння не дозріють вчасно, через що зберігання бульб погіршується. Вони згниють або проростуть ще до посадки їх у землю. Якщо запізнитися з викопуванням, бульби замерзнуть, а ви позбудетеся посадкового матеріалу. Крім того, такі бульби заражаються гниллю, тому їх доведеться викинути.

Викопувати жоржини рекомендується після того, як листя зів’яне або почорніє від холоду. Раніше немає сенсу викопувати, бо зелене листя сигналізує про те, що квіти ще живі і можуть вбирати корисні речовини із ґрунту. Жоржини можуть витримати невелику мінусову температуру, але значних морозів вони точно не витримають, навіть якщо утеплити їх торфом. До речі, за місяць до викопування квіти потрібно перестати поливати – так бульби встигнуть дозріти.

Багато хто задає питання: «Чи можна взагалі не викопувати жоржини?». Відповідь однозначна: «Ні, не можна». Ця квітка теплолюбна і може не пережити навіть невеликі морози (для деяких сортів навіть -5 «смертельна» температура).

Як викопують?

Перед тим як викопати великі кущі, обов’язково обріжте всі стебла приблизно до 10 см над землею, щоб вони не заважали і випадково не відірвалися від коренів. Пам’ятайте: коріння жоржин розходяться далеко, тому ніколи не намагайтеся викопувати квіти близько до стебла.

Бульби обов’язково промийте і обробіть фунгіцидом (бульби опускають в розчин на 20 хвилин) або розчином марганцівки. Це збереже їх від хвороб і паразитів. Якщо ви випадково пошкодили бульби, помажте «рану» зеленкою або присипте товченим вугіллям.

Зберігаємо правильно

Дуже важливо забезпечити жоржинам правильне зберігання – вони не повинні висохнути, загнити, заразитися хворобами або бути пошкоджені гризунами. Щодо бульб жоржин, їх можна зберігати в погребі, але перед цим слід гарненько просушити і помістити в великі картонні або дерев’яні ящики. Можна пересипати їх піском, мохом або тирсою.

Ще один варіант зберігання – на заскленому балконі. Складіть в утеплені ящики бульби і відправляйте на балкон. Обов’язково стежте за температурою – вона не повинна підніматися вище +10 і опускатися нижче 0 градусів. Навіть мінімальний холод небезпечний для жоржин. Під час сильних морозів не забувайте заносити ящики в квартиру.

Бульби можна зберігати в глиняній оболонці. Крім жоржин, таким способом можна зберігати і інші коренеплоди. Розведіть у відрі глину з водою до консистенції сметани, додайте 0,5 ст. ложки мідного купоросу і в приготованому розчині скупайте бульби так, щоб вони були повністю покриті глиною. Протягом 2-3 днів просушіть бульби і зберігайте в погребі чи підвалі, попередньо створивши їм «ложе» з піску, вапна, тирси, моху або золи.

Якщо у вас немає заскленого балкона або він погано утеплений, ви не маєте можливість відправити жоржини на зиму в льох або підвал, для вас найоптимальнішим варіантом буде парафінування бульб. Цей спосіб досить популярний і дуже дієвий. Розтопіть в каструлі парафін. Кожну бульбу занурюйте в топлений парафін, потім кладіть її на плівку. Як тільки бульби висохнуть, складіть їх в пакет, насипте туди тирсу або пісок і приберіть в найбільш прохолодний куток в оселі.

Не забувайте періодично перевіряти бульби. Як тільки помітите підозрілий і нездоровий елемент, не намагайтеся його реанімувати, а відразу ж викидайте. В іншому випадку одна бульба може заразити решту – і ви залишитеся влітку без квітучих красивих жоржин. Також варто змочувати висохлі бульби, інакше вони загинуть.

Запам’ятайте: ніколи не витягайте квіти за стебла, витягувати рослини потрібно з лунки, піддівши бульбу вилами або лопатою.

zakarpatpost.net