Site icon zakarpatpost.net

Увесь світ крутиться навколо Закарпаття

User comments

Минулий уїкенд черговий раз продемонстрував мені, наскільки тісний цей світ, наскільки міцно пов’язані між собою дві півкулі нашої планети

Суботнього ранку поди­­­вився фільм «Холодна кров», що позиціонувався як завершення акторсь­кої кар’єри Жана Рено, але, на щастя, вже відомо, що майстер знімається у наступній стрічці, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Даний твір не найсильніший у фільмографії Рено (чергова варіація на тему Леона-кілера), але справа не у детективному сюжеті. Основні кадри знімалися на Синевирі (є й інші, де фігурує, зокрема, дача Януковича у Межигір’ї), хоча за сюжетом усе відбувається на американо-канадському пограниччі. Робота оператора Т’єррі Арбогаста просто заворожує. Пейзажні епізоди набагато цікавіші за ігрові. Те саме, до речі, стосується також свіжої американо-української екранізації «Захара Беркута», де теж фігурує Синевир. Карпати стають найуспішнішим і найцікавішим персонажем українського (чи наполовину українського) кінематографу. Величезній команді «Холодної крові», куди крім французів і українців входять представники ще цілого ряду країн, вдалося створити потужний міф Синевира. Хоч озеро знято вже у кількох десятках стрічок, але вперше воно стає практично самостійним персонажем – чимось на кшталт мислячого океану Соляріс, що провокує людей на різні вчинки, примушує їх заглиблюватися у вир власної психіки. Тепер у мене Синевир назавжди асоціюватиметься передусім з цією історією. Ми маємо чимало унікальних місць, проте не творимо про них міфів. Тепер такий міф сотворили французи, і багато туристів приїжджатиме на озеро, щоб торкнутися саме цього міфу.

Повний текст читайте тільки в газеті  «Неділя Закарпатські новини».

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net

 

 

Exit mobile version