Увесь світ крутиться навколо Закарпаття

Минулий уїкенд черговий раз продемонстрував мені, наскільки тісний цей світ, наскільки міцно пов’язані між собою дві півкулі нашої планети

Суботнього ранку поди­­­вився фільм «Холодна кров», що позиціонувався як завершення акторсь­кої кар’єри Жана Рено, але, на щастя, вже відомо, що майстер знімається у наступній стрічці, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Даний твір не найсильніший у фільмографії Рено (чергова варіація на тему Леона-кілера), але справа не у детективному сюжеті. Основні кадри знімалися на Синевирі (є й інші, де фігурує, зокрема, дача Януковича у Межигір’ї), хоча за сюжетом усе відбувається на американо-канадському пограниччі. Робота оператора Т’єррі Арбогаста просто заворожує. Пейзажні епізоди набагато цікавіші за ігрові. Те саме, до речі, стосується також свіжої американо-української екранізації «Захара Беркута», де теж фігурує Синевир. Карпати стають найуспішнішим і найцікавішим персонажем українського (чи наполовину українського) кінематографу. Величезній команді «Холодної крові», куди крім французів і українців входять представники ще цілого ряду країн, вдалося створити потужний міф Синевира. Хоч озеро знято вже у кількох десятках стрічок, але вперше воно стає практично самостійним персонажем – чимось на кшталт мислячого океану Соляріс, що провокує людей на різні вчинки, примушує їх заглиблюватися у вир власної психіки. Тепер у мене Синевир назавжди асоціюватиметься передусім з цією історією. Ми маємо чимало унікальних місць, проте не творимо про них міфів. Тепер такий міф сотворили французи, і багато туристів приїжджатиме на озеро, щоб торкнутися саме цього міфу.

Повний текст читайте тільки в газеті  «Неділя Закарпатські новини».

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net