Чому закарпатці люблять ображених, жебраків, песиків і котиків

Закарпатці люблять співати хором

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Усі обговорюють скандал із хором Верьовки. Складається враження, що вся наша нація ненавидить «95-й квартал». Великий пост у Фейсбуці присвятив цьому питанню Народний артист України Анатолій Матвійчук. Багато відомих людей висловилися з цього приводу гостро і безкомпромісно. Навіть два міністри змушені були коментувати цей концертний номер. А пародист Іван Гентош написав вірша, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У всій цій історії мене дивує одне: якщо ви всі так не любите коміків, чого ж ви їх дивитеся? Якщо не дивитися, то і не треба буде потім реагувати. А то всі засуджують, піддають анафемі, а дивляться. Чи це такий дивний мазохізм? З мене знущаються, а я буду дивитися їм у вічі. Щоб бува чогось не пропустити.

Обурило всіх те, що Кошовий посміявся над чужим горем – у Гонтарєвої згоріла хата, а він плескає, так би мовити, у долоні. Мало того, він залучив до виконання пісні-пародії жіночу частину відомого хору. Тобто над горем бідної банкірші посміявся весь хор. А це не по-християнськи. Це аморально.

Якби тепер оголосити збір коштів на відбудову будинку Гонтарєвої, то, я переконаний, на зібрані гроші можна було б побудувати кілька таких самих, якщо не більших, будинків. Бо наші люди люблять ображених, постраждалих, жебраків і калік. А ще покинутих песиків і котиків. Тільки себе любити і поважати ми ще не навчилися. Хто ж нас таких буде поважати, якщо так?

Значна частина жителів віртуального світу сплакалася над тим, що всесвітньовідомий хор, візитівка України назавжди втратив свою репутацію. Ну… Може навпаки. Скандал довкола колективу викличе цікавість до нього і на концерти тепер повалять тисячі спраглих хорової культури людей? Адже так буває. Можливо менеджери колективу спланували цей скандал, бо більшість молодшого покоління українців хіба так почують уперше про уславлений колектив. Вони ж бо його ніколи не чули і не бачили. Відеокліпів на пісні хору нема. А якби і були, то набрали б мінімум переглядів. Бо чим може здивувати молоду людину хор? Хто виховав у молоді любов до хорового співу?

Ми переживаємо кризу жанру. Через кілька років мистецтво хорового співу в Україні може взагалі зникнути. Не тому, що воно повністю не затребуване суспільством. Тому що немає державної політики, яка би підтримувала і популяризувала високе мистецтво взагалі. Якщо є «Квртал 95», то для чого нам хори? Тільки для підспівок. Тільки для бек-вокалу…

Повний текст читайте тільки в газеті  «Неділя Закарпатські новини».

Василь КУЗАН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net