Чому закарпатські пам’ятники відлякують людей і чому нашим землякам варто повчитись від сусідів

Чому чиновники проштовхують застарілі радянські проекти

Страшні витвори «мистецтва» в пам’ять голодомору на Набережній Незалежності з символічною назвою «Свіча пам’яті» та жінка-матрьошка з піднятими догори руками і дитиною, схожою на робота, на Пагорбі Слави як частина Меморіалу загиблим на Сході воїнам, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Саме такі пам’ятники нещодавно з’явилися в Ужгороді за державні гроші… Вони є актуальні, ужгородці їх хотіли бачити у своєму місті, але не в такому вигляді, у якому їх зробили.

Аби не бути голослівними, візьмемо для прикладу Львів. Там 24 серпня відкрився перший в Україні Меморіал Небесної сотні. Даний об’єкт також фінансувався на державні гроші, але він настільки гарний, що туди приходять туристи, просто аби подивитися, зробити на згадку фото, відпочити та роздивитися панораму міста, що відкривається зі схилу, на якому розміщено Меморіал. Фактично весь комплекс іще не готовий, бо він має стати дуже масштабним, робитиметься у три етапи. Наразі завершено лише перший. При цьому проєкт заслуговує великої уваги, передусім уже хоча б через надзвичайно цікаве і вигідне розташування… на місці, де раніше був пустир.

Крім того, на другу і третю чергу львів’яни знайшли інвесторів, які профінансують роботи, тож клянчити гроші з держбюджету не доведеться.

Важливо також, що авторами проєкту є не 70-80-річні скульптори з інших куточків України, а місцева молодь, троє архітекторів, яким немає навіть 30 років, які люблять Львів, які є патріотами свого краю. А ще, що дуже важливо, місце вони узгодили з родинами полеглих на Майдані. Тому конфліктів довкола цього питання не виникло і не могло виникнути. Також із сім’ями полеглих погоджено кожен портрет, який вигравійовано на нержавіючій сталі… А їх аж 107.

На сьогодні там уже побудовано три оглядові майданчики, які нагадують велетенські балкони і  фактично є панорамними виступами.

Сам пам’ятник навіть не схожий пам’ятник. Це – дещо гігантське і водночас дуже акуратне та продумане. Там скляні перила, покриття – бруківка з бетоном, що зі смаком чергуються між собою. До Меморіалу підведено також освітлення, встановлено ліхтарі, а невдовзі висадять дерева. Раніше там були зарості, а зараз височіє унікальний туристичний об’єкт.

Інформатор газети «Неділя Закарпатські новини» побував у Меморіальному комплексі зранку – там вже сотні людей гуляли, фотографувалися, роздивлялися все довкола.

У рамках другої частини Меморіалу буде зведено повітряний міст. На  ньому запропонували встановити покриття зі спеціальної сталі. За задумом авторів проєкту, на даху моста виріжуть імена героїв Небесної сотні, крізь які у дощ стікатиме вода, що символізуватиме «вічні сльози» за загиблими, а у сонячну погоду ці літери мають підсвічуватися природнім світлом. Також там будуть розташовані 5 плит, що символізують 5 днів, у які загинула найбільша кількість людей під час революції Гідності, вони є символом барикад та щитів, що були невід’ємною складовою тих подій.

Загалом задум – надсучасний і дуже креативний! Це –  ще одна туристично приваблива унікальна атракція міста.

Це ж можна сказати і про Вінницю, де встановлено дуже цікавий пам’ятник полеглим воїнам АТО у вигляді тризуба з перевернутим донизу головою орлом всередині, що означає перемогу України.

Або меч у Києві. Це – також один із пам’ятників загиблим Героям у столиці. Меморіал  виконано у вигляді меча, який встромлено у карту Росії і який також символізує перемогу наших воїнів над східним ворогом.

Чому у нас такого немає?

Повний текст читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net