Чому на Іршавщині хлопець, який отримав «реклик із косицьов» із рук нареченої, мусить заспівати

Раніше у кожному селі був хор. Було багато хорів. Звичайно, всі вони співали славні компартії і лєніну. Але також співали і наших пісень. Формувалася культура колективного співу.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Тоді вона була частиною ворожої нам ідеології. Але держава без ідеології, без національної ідеї існувати не може. Код нації мусить бути виспіваним. Колективно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Наш народ усе це відчуває інтуїтивно. Бо коли збираються разом наші люди, а найчастіше вони збираються за столом, то без пісні не обходиться. Співають усі. Співають і в радості, і в горі. Бо без пісні – то не життя.

Найбільш співочими в моєму рідному Іршавському районі є Раківці, Приборжавське і Лисичево. Кожне з цих сіл унікальне і цікаве по-своєму. Але Приборжавське особливе із особливих. Тут на весіллі, щоб хлопець отримав «реклик із косицьов» із рук нареченої, він мусить заспівати коломийку. Багато хлопців виконують авторські коломийки. І це чудово.

А хор Верьовки… Скандал? Втрата репутації назавжди? Не смішіть мене. Чудо триває три дні, казала моя бабуся. І я їй вірю.

Повний текст читайте тільки в газеті  «Неділя Закарпатські новини».

Василь КУЗАН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net