До 2050 року запустять космічні ліфти, здатні підніматися на висоту 100000 км

Сьогодні відправка кожного кілограма вантажу до МКС космічними кораблями обходиться галузі приблизно у 20000 доларів.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Науковці ж розраховують скоротити вартість цих витрат до 100 доларів, замінивши ракети космічним ліфтом. Завершити його будівництво й запустити цю техніку планують до 2050 року, пише Укрінформ.

У вересні поточного року випускники Кембриджського університету вперше представили світу проєкт установки у вигляді космічного ліфта. За словами авторів, створити цей фантастичний механізм насправді можливо, однак доведеться залучити найсучасніші технології.

Концептуальна версія космічного ліфта передбачає собою установку його основи на екваторі Землі, а кінцевий пункт буде розташований на геостаціонарній орбіті планети. Це дозволить доставляти вантаж у космос спеціальним тросом, а стабільність, міцність і безпеку конструкції повинна буде забезпечити відцентрова сила, що виникає при обертанні Землі.

На думку експертів, будівництво такого космічного ліфта може обійтися у 90 мільярдів доларів. Проте, деякі з великих японських компаній уже виношують плани щодо створення цього пристрою і запуску його в експлуатацію не пізніше 2050 року. Більш того, китайські інженери стверджують, що зможуть виконати проєкт на 5 років раніше. Основна проблема тут полягає лише у правильному виборі матеріалу для тросів, а також у розрахунку впливу на нього різких температурних перепадів.

zakarpatpost.net