Вагітна вегетаріанка розповіла, як не їсти м`яса та бути здоровим

Як вдається не їсти м’яса, чим його замінити, що складає раціон вегетаріанців, дорого це чи ні, і головне, як виживають вагітні без нібито потрібних вітамінів, які є в м’ясі? Тетяна Тимченко– вагітна вегетеріанка. Вона запевняє, що її раціон – не лише овочі з фруктами.

  • Читай газету «ЯСНО»! Живи на ЯСНОму боці!
  • Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 76076

У інтерв’ю з журналістами «ЧаРівне.інфо» Тетяна Тимченко розповість про свій раціон, про міфи щодо вживання їжі та стереотипи щодо тих, хто відмовився від споживання м’ясних продуктів.

Скільки часу ти не вживаєш м’яса?

10 років тому я перестала їсти рибу. Скажу одразу, що вона мені ніколи не подобалась, ще напевно з дитинства. Згодом відмовилась і від м’яса. Напевно, це сталось саме по собі. Жодних чинників, які вплинули на моє рішення наприклад, подивилась фільм чи релігійні переконання у мене не було.

Як сприйняли це батьки?

Довгий час мама вважала, що це тимчасове захоплення. Навіть намагалась підмішати в їжу м’ясо.  Зараз батьки змирились із  тим, що я донька-вегетаріанка (сміється,- авт.).

З чоловіком у тебе різні смаки в їжі, готуєте окремо?

Тимур також не вживає м’яса, щоправда їсть рибу. Тому у нас із цим жодних проблем немає.

Розкажи як це бути вагітною  вегетаріанкою? Що кажуть лікарі, чи під час вагітності не було бажання повернутись до звичного харчування?

Насправді ми з чоловіком ретельно готувались до вагітності, здавали аналізи. Попри те, що результати аналізів у нас чудові, лікарі, коли чули від нас, що ми не їмо м’яса в один голос запевняли , що ми не зможемо завагітніти. Однак, я впевнена, що вегетаріанство і неможливість завагітніти – це абсолютно не пов’язані між собою речі.  Для скептиків можу сказати, що щотижня я здаю аналізи, жодних відхилень  від норми немає. Почуваю себе просто круто!

Розкажи про смаки вагітної? Виникало бажання з’їсти щось незвичне?

Всю вагітність  хочу смаженої карптоплі і картоплі у будь-яких проявах: варену, печену, смажену, тушковану (сміється, -авт.). Насправді, коли ми дізнались про вагітність, то одразу вирішили, що якщо буде така потреба, бажання, то звичайно я з’їм шматок м’яса. В цьому немає ніякої проблеми. Однак, поки такого бажання не виникло. Єдине, що  на 3 місяці я дуже захотіла смаженої риби. Ну от, я з’їла десь 6 шматочків і на цьому  все припинилось.

Яка твоя вага до і під час вагітності?

До вагітності я важила 54 кілограми, зараз на 33 тижні ми з малюком важимо 65 кілограм!

Що ти їси щодня? Розкажи про свій звичний раціон?

Вегетаріанська їжа може бути така ж хороша, як невегетаріанська, наповнена всіма необхідними поживними речовинами. Звичайно, овочі – це обов’язкова частина здорового харчування не тільки для вегетаріанців, але і для абсолютно всіх. У раціоні кожної людини повинні бути: шпинат, брокколі, брюссельська капуста і інша зелень.Крім того, мало хто знає, що багато білку є у сочевиці, бобових, сирі Тофу та інших продуктах. Часто в смузі або салати ми додаємо різне насіння: гарбузове насіння, чіа, насіння льону або кунжут.

Снідонок, обід та вечеря: які вони у тебе?

Зазвичай сніданок – це сирники з бананом та творогом,  рослинне молоко. На обід запікаємо овочі. Зараз сезон гарбуза, тому  його у нашому раціоні зараз найбільше. Все дуже просто: розрізаємо селеру, буряк, гарбуз, запікаємо. Смачно та корисно. На вечерю переважно у нас каші  та салати. Це може бути булгур, гречка, сочевиця.

Поділись смачним рецептом, який просто можна приготувати удома

Нехай це буде одна з моїх улюблених страв. Це рецепт  смаженого гарбуза. Нарізаємо його кубиками, перед тим, на сковорідку вливаємо оливкову олію, додамо часничок, вкидаємо гарбуз, просмажуємо до золотої скоринки, далі додаємо вершки, сіль, перець мускатний горіх. Можна ще посипати зверху натертим сиром! Тушкуємо 15-20 хв. Смакота, спробуйте!

Існує думка, що бути вегетаріанцем дорого. Це правда?

Звичайно ні. Це стереотип. Майже в будь-якому магазині можна знайти основу раціону: бобові, крупи, овочі, фрукти, зелень, ягоди, соєві продукти. Якщо ти хочеш взимку харчуватися екзотичними фруктами та овочами – звісно, це може бути дорожче. Але не значно. З іншого боку – ми маємо безліч своїх сезонних продуктів. Багато продукції ми купуємо в супермаркетах, наприклад, за авокадо віддати 19 гривень – це не так і дорого. Свіжі сезонні продукти у бабусь на ринках теж завжди доступні, також влітку їздимо на дачу де батьки вирощують городину.  Інколи замовляємо певні продукти в спеціалізованих інтернет-магазинах.

Якби ми зараз відкрили твій холодильник. Щоб там було?

Зазвичай там пусто (сміється,- авт.). Це правда, бо ми купуємо все свіже на один-два дні. З’їдаємо та знову купуємо. Переважно на полицях холодильника у мене овочі. У нас навіть собака їсть гарбуз, капусту, вівсянку з творогом. Звичайно, ми готуємо йому додатково супи та каші з субпродуктами, але кормами  не годуємо.

Чи вживаєш цукор?

Від цукру  також відмовилась. Більше того, скажу що ми з чоловіком не купуємо ні печива, ні цукерок. Якщо хочеться щось солоденького – беремо сухофрукти, горіхи.

З їжею розібрались, розкажи про ставлення до алкоголю

Безперечно, під час вагітності  жодного алкоголю не вживаю. Якщо ж говорити вцілому, то ми з Тимуром полюбляємо вино. І до його вибору підходимо особливо ретельно. Якщо  беремо бутилку вина, то маємо бути впевнені, що це якісний і хороший напій. Ми його смакуємо, відчуваємо кожний ковток, кожну нотку. Ще до знайомства зі мною Тимур взагалі не виживав алкоголю, то ж це я «підсадила» його на вино.(сміється.,- авт.)

Після народження дитини, у 6 місяців малюкам вводять прикорм з овочів, згодом – м’ясо. Чи будете давати своїй дитині м’ясні продукти?

Насправді я про це ще не думала. Однозначно можу сказати, що якщо м’ясо буде, то це буде виключно домашній та перевірений продукт.

Яким би досвідом, порадами ти хотіла б поділитись з тими, хто вагається їсти м’ясо чи ні?

Вегетаріанців часто дорікають у фанатизмі,  однак тут важливо не заходити в крайнощі та головне не нав’язути свою думку, позицію іншим. Що їсти – це справа кожного. Ми не можемо бути постійно однаковими, Я наприклад просто хочу харчуватися так, як мені подобається і раджу це робити іншим!

спілкувалась Оксана КРАВЕЦЬ

zakarpatpost.net