У Берегові на фестивалі стався мовний скандал. ВІДЕО

Неприємний інцидент стався в Берегові на фестивалі вина

  • Читай газету «ЯСНО»! Живи на ЯСНОму боці!
  • Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 76076

Одна п’яна (або неадекватна) жінка накинулася на продавчиню з лайкою через те, що вона не зовсім добре володіла українською мовою. Жінка почала кричати на неї і казала, що тут територія України і продавчиня змушена знати українську мову, пише Про Захід.

Цей інцидент був знятий на відео.

 

Скоріше за все, ця жінка приїхала на Закарпаття відпочивати з іншої області і не зовсім розуміється на національному та етнічному середовищі Закарпаття. Вона навряд чи знає, що Закарпаття було анексоване сталіністами лише після Другої світової війни і до цього тут українська мова майже не використовувалася.

Угорці на цій території живуть вже майже тисячу років і вони є корінним населенням Закарпаття і, звичайно ж, не всі угорці змогли вивчити українську мову, бо при СРСР українська мова також не була у фаворі і лише після того, як ця територія перейшла у спадок від СРСР до Незалежної України тут почалися активна українізація. Але старше покоління вже не мало можливості добре вивчити мову.

Цей інцидент лише ще більше посварив угорців та українців. Звичайно, що коли пів України розмовляє російською мовою, то це окремих індивідумів не так злить і важко уявити, щоб ця “смілива” скандалістка поїхала на Донеччину і комусь сказала: “я вас тут навчу говорити українською”, бо це не сприяє популяризації української мови, а лише викликає протест.

Ну і, нарешті, ще один момент. Незнання української мови продавчинею є проблемою самої продавчині. Якщо тобі не подобається те, що вона тебе не розуміє, то піди і купи вина у її конкурента, який тебе зрозуміє. Приватний лоток з продажу вина не є державною установою, де чиновники повинні знати державну мову.

І невже хтось думає, що після цього скандалу хтось з угорськомовних закарпатців відразу піде вчити українську, бо так хоче якась п’яна жінка? Навряд. І ще цій п’яній скандалістці варто знати, що уряд Угорщини виділив кошти на курси української мови для угорськомовних закарпатців.

Степан Форкош для Prozak.info

zakarpatpost.net