Як навчити дитину правильно поводитися з тваринами.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Навіть якщо ви не маєте наміру заводити домашнього вихованця, потрібно навчити дитину ставитися до тварин з повагою, інформує Ukr.Media.

Тварини часто страждають від дій людини — і в дикій природі, і в місті, і навіть вдома. Щоб ваша дитина не поповнила ряди тих, кому подобається знущатися з бездомних тварин або брати їх в будинок, а потім викидати на вулицю, потрібно прищеплювати їй культуру поводження з тваринами. Ось кілька принципів, яким важливо навчити дитину з раннього дитинства.

Тварина не з’являється в будинку за першою вимогою дитини

Діти непостійні у своїх захопленнях: сьогодні хочеться завести кішечку, завтра — хом’ячка, потім ігуану і ще когось. Перш ніж заводити вихованця, переконайтеся, що дитина дійсно хоче саме цю тварину, що у неї немає алергії, поясніть, що кішечка/собачка стане новим членом родини і тому ви її віддати вже не зможете. Поговоріть з дитиною про причини, навіщо її тварина: чи її справді потрібен друг або це спосіб самоствердитися перед ровесниками, щось комусь довести.

Не потрібно купувати домашніх тварин

Звичайно, якщо вирішите завести рибок, хом’ячка або екзотичну тварину, то їх потрібно буде купити. Але більшість дітей хочуть кішку або собаку. Купувати їх не потрібно по ряду причин. 95% кішок і 75% собак не мають дому. Якщо ви візьмете тварину з вулиці або з притулку, то отримаєте найвірнішого і вдячного друга у світі. Це може бути не маленьке кошеня чи цуценя, а доросла тварина. Поясніть дитині, чому ви берете саме такого вихованця, навчіть її співчувати тваринам.

Також не варто купувати тварин дорогих порід. За ними потрібен ретельний догляд, профілактичні процедури, постійні значні вкладення коштів. А дитині потрібен просто друг, без цінника і родоводу.

Дитина несе відповідальність за поведінку вихованця

Якщо тварина зіпсувала шпалери, погризла взуття, зробила калюжу на підлозі — це наслідок того, що за ним недостатньо доглядали. Привчіть дитину, що за поведінку вихованця завжди відповідальні люди. І якщо собака або кішка щось порвала, зіпсувала, не туди сходила в туалет — то не вона буде покарана, а той, хто мав за нею дивитися.

Дитина розділяє з батьками обов’язки по догляду за вихованцем

Якщо це кішка — то дитина може сходити в магазин за кормом для неї, міняти воду в поїлці, прибирати лоток, вичісувати шерсть. Собаку дитина може вигулювати, якщо вона невелика, а у неї достатньо сил, щоб її утримати. Також можна доручити дитині мити собаці лапи після прогулянки, годувати і поїти. Папузі або хом’ячкові дитина цілком зможе сама почистити клітку, насипати корм і поміняти воду. Догляд за рибками більш складний — але дитина завжди може взяти участь, допомагаючи батькам. Головне, що вона повинна розуміти — що тварина потребує догляду і турботи кожен день, і господар зобов’язаний забезпечити їх.

Тискати тварин неприпустимо

Тварини відчувають, що перед ними дитина, і ставляться до неї з часткою поблажливості. Однак малюкам і тим більше дітям постарше потрібно пояснити, що смикати тварин за хвіст, сильно стискати і здійснювати інші травмонебезпечні дії з твариною не можна. По-перше, це небезпечно для здоров’я тварини, особливо якщо вона значно менша дитини. По-друге, це небезпечно для дитини, оскільки собака або кішка може розсердитися і вкусити. По-третє, це неповага до тварини. Запропонуйте дитині приміряти таку поведінку на собі: чи хотілося б її, щоб хтось до болю її смикав і тискав просто тому, що вона така мила?

Вихованець повинен бути стерилізований

Поясніть дитині, що поява цуценят і кошенят — це, звичайно, мило, але потім їх всіх потрібно прилаштувати в добрі руки, — а це вже проблематично.

Не можна чіпати чужих і бездомних тварин

Це насамперед небезпечно. Тварина може виявитися хворою — і від її укусу буде багато проблем. А якщо тварина з господарем — воно може сприйняти чужого як загрозу і кинутися на захист. Потрібно з повагою ставитися до чужих тварин і не чіпати їх без дозволу.

Усіх тварин треба поважати

Поясніть дитині, що кішку і собаку не можна розмальовувати, самостійно стригти, заважати їй спати або їсти, годувати чим попало. А ще не можна мучити птахів і спеціально тиснути жуків.

На вулиці необхідно дотримуватися правил вигулу собак

Дитина повинна пам’ятати, що за собакою на вулиці потрібно доглядати ще відповідальніше, ніж удома. Неприпустимо просто відпустити тварину самостійно бігати, а самому стояти в навушниках і дивитися в телефон. За тваринами потрібно прибрати продукти життєдіяльності, стежити, щоб собака не втекла, не напала на людей або інших собак, не вибігла на дорогу. Собака повинна бути на повідку та в наморднику. Спускати з повідеця її можна тільки у спеціально відведених для тренувань собак місцях.

zakarpatpost.net