Як мобільні телефони та солодощі вбивають імунітет закарпатських дітей

Ви здивуєтеся, хто в цьому винен

Часто батьки нарікають, що в дітей поганий імунітет, вони часто хворіють, але при цьому зовсім не звертають увагу на те, чим їх годують. Коли дитина йду до школи, у неї часто буває нежить, болить горло, підвищена температура. Тож турботливі матусі починають зупиняти процеси очищення організму антибіотиками, чого робити не можна взагалі.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

«Користь раціонального харчування ще ніхто не скасовував. А це, зокрема, і овочі, і фрукти. З іншого боку, потрібно зменшувати обсяг продуктів, що містять швидкі вуглеводи (солодке, жирне, смажене – примітка автора). А ще важливі спорт, перебування на свіжому повітрі. Усе це – загальнозміцнювальні заходи. Але якщо у дитини дійсно є проблема з імунітетом, бажаного ефекту вони не дадуть, тут уже потрібно вживати ряд більш серйозних заходів», – каже дитячий імунолог Наталія Гриньова.

Молодята зробили собі на пам’ять незвичайну фотографію. Це вогненний знімок, в прямому сенсі цього слова

Інша проблема, про яку часто говорять між собою батьки – це ґаджети. Нерідко вони сваряться, кричать на синів і дочок за те, що ті багато часу проводять з телефоном чи планшетом у руках, за комп’ютером, ноутбуком. Але при цьому самі ж подають дітям приклад, як годинами «зависати» у соцмережах. Але в чому проблема? Чому дитина змінює реальний світ на віртуальний? Усе просто – тут на неї найріднішим людям немає часу і їй сумно! Малюк шукає шляхи, чим розважити себе і в Інтернеті цих розваг – достатньо. Чи часто мами гуляють із своїми синами чи доньками на свіжому повітрі, чи часто бавляться, взагалі чи часто спілкуються?

Утім бувають і інші крайнощі. Часом жінки вихваляються, які їхні чада розумні, мовляв у два місяці дитя, яке ще й сидіти фактично не вміє і мало що розуміє в оточуючому світі, перемикає канали з пультом телевізора, або у два роки шукає все, що хоче на телефоні, хоча й літери не впізнає, а в першому-другому класі, запевняють деякі матері, їхні малюки вміють на комп’ютері робити просто дива… Звісно, усе це перебільшення, але таким чином батьки ще більше заохочують активне користування дітей ґаджетами й комп’ютерами.

«Дуже поширена зараз проблема, коли півторарічну дитину приводять на прийом і забрати у неї смартфон або планшет практично неможливо. Звідси – пасивна поведінка, дитина менше часу проводить на свіжому повітрі, має менше фізичного навантаження», – наголошує Наталія Гриньова.

Звісно, дітям потрібно йти в ногу з часом, бути сучасними, але все добре в міру, бо ґаджети і опромінюють, і погіршують зір дитини, і викликають згодом залежність.

Ще одним чинником, який впливає на дитячий імунітет, є солодощі. На них малюків також підсаджують батьки, але часом і їхні друзі. Прийти у гості  в родину, де є дитина без шоколадки чи якихось солодких кондитерських виробів вважається поганим тоном. Хоча дитині можна подарувати й іграшку, і овочі чи фрукти.

За словами Наталії Гриньової, дуже шкодить малюкам вживання солодкої газованої води, цукерок та інших продуктів, що місять цукор, адже надмірне його вживання викликає ожиріння, ендокринні порушення, а відтак – і погіршення імунітету.

Тому проблеми дітей – передусім не їхні проблеми, це є лише результатом неправильної поведінки самих батьків, адже малюк просто всмоктує все те, що бачить від дорослих і звинувачувати синів і доньок у тому, що вони люблять солодощі, чи що багато часу проводять з ґаджетами – нерозумно.

zakarpatpost.net