Історія Закарпаття починається мільйон років тому, – відомий археолог

Археолог розповів, де в нашому краї відбулася справді історична битва, а не те, що написано у підручниках  

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про минуле Закарпаття зараз точиться багато суперечок. Одні історичні дані спростовуються, інші підтверджуються, а пошуки істини часом взагалі заводять у який глухий кут. Розставити крапки над «і» може лише археологія. Її факти незаперечні і лише за їхньою допомогою можна у прямому сенсі слова докопатися до історичної правди. Тому вже кілька років поспіль археологи УжНу разом зі студентами ведуть археологічні розкопки замків області і в цьому році їм вдалося зробити ряд справжніх відкриттів.

Тож що накопали наші науковці? Що вдалося дізнатися про минуле Ужгорода? Що знайшли під час розкопок на території Хустського замку? Що виявили у місці, де було знайдено найдавніші сліди людини в Україні – у Королеві? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» розповів голова спілки археологів Закарпаття, кандидат історичних наук Ігор Прохненко.

Ви проводили розкопки на Виноградівщині. У підручниках з історії значиться, що в Королеві було знайдено найдавнішу людську стоянку  в Центральній і Східній Європі, якій приблизно 1 млн. років. Можете це підтвердити чи спростувати? Що вдалося з’ясувати?

Насправді ми копали в Королеві, але в іншому місці. Це – замок Нялаб, який є одним з найкращих замків для дослідження історії раннього нового часу у нашому краї.

Що ж стосується пам’ятки, тобто стоянки. Її почали обожнювати, створили з цього культ. А цього робити не треба! Вона б насправді була культовою, якби в добу палеоліту був парашут. Виходячи з того, що людина на територію Королева мала прийти хвиля за хвилею… і зіштовхнулася з тим, що далі йти нікуди. Далі були гори, непрохідні болота, ліси. Тож люди зупинялися на крайній точці, де вони могли існувати. Вони зупинилися біля річки Тиси. Люди там були від мільйона років тому, до них приходили нові і разом вони утворили певну культуру. Але…  ці ж люди, що прийшли до Королева пройшли і повз те місце, де зараз знаходиться Ужгород, і повз Мукачево і повз інші міста і села.

Тому ми чесно можемо сказати, і це буде патріотично для Закарпаття, що історія нашого краю починається мільйон років тому. Бо ж людина до Королева не могла проникнути, не пройшовши через інші місцевості, її туди не закинули з Африки чи з Азії. Але цього чомусь ніхто не пише в літературі. Чомусь виділяють одну пам’ятку – Королево і намагаються зробити її унікальною.

Але ж раніше ті люди йшли через інші території і Королево просто було їхньою вже останньою точкою. Проте в нас прийнято робити богів і богом зробили Королівську стоянку. Насправді історія Закарпаття набагато краща, ніж описано в книжках. На території області є ще сотні – тисячі інших стоянок, які більш давні, але до яких ще не добралася рука археолога.

zakarpatpost.net