Чому активність мозку впливає на швидкість старіння і довголіття

У своєму новому дослідженні вони з’ясували, що нейронна активність є вищою в осіб з більш коротким терміном життя і нижча в тих, хто живе довше, пише Укрінформ.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Чітка характеристика довголіття людини ховається в генах кори головного мозку. Виявлена сигнатура є патерн експресії генів, який характеризується зниженою регуляцією генів, пов’язаних із нервовим збудженням і синаптичною функцією.

Занадто велика нервова активність або надмірне збудження можуть проявлятися різними способами – сіпанням м’язів або зміною настрою.

Проведені тести показали не тільки те, що зміна нервової активності може впливати на тривалість життя, а й дані про молекулярні процеси.

Нейронна активність впливає на цілий ряд станів, включаючи епілепсію і деменцію. Сигналізація за допомогою гормонів інсуліну і інсуліноподібного фактору росту – молекулярні фактори, що впливають на тривалість життя.

За новими даними, нервове збудження впливає на тривалість життя через шляхи передачі сигналів інсуліну і інсуліноподібний фактор росту. Ключ – у транскрипційному факторі під назвою REST. Це білки, які вмикають і вимикають гени, тобто контролюють їх експресію.

З одного боку REST допомагає захистити мозок від стресових впливів, які пошкоджують нервові клітини і призводять до деменції. З іншого – він пригнічує нейронну активність і гени, які відіграють центральну роль у нервовому збудженні.

Коли вчені блокували REST, підвищувалася нервова активність, і це призводило до скорочення тривалості життя. Навпаки, підвищення REST давало протилежний ефект і нервова активність знижувалася, а тривалість життя збільшувалася.

Тести клітин головного мозку людини показали, що при тривалості життя понад 100 років, рівні REST в ядрах були значно вищими.

На думку вчених нейронна активність людей залежить від генетичних факторів або умов навколишнього середовища.

При цьому дослідження не прояснило, чи можуть особистість, мислення або поведінка людей впливати на тривалість їхнього життя.

zakarpatpost.net