Поліцейський прострелив колезі око. Аж через три роки винесли вирок

Поліціянти приїхали на виклик про крадіжку, але трапилось непередбачуване

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Подія сталася ще у 2016 році. Тоді у селищі Солотвино Тячівського району поліцейський поранив з рушниці свого колегу, а також жінку, до якої правоохоронці прибули за викликом про крадіжку речей з будинку, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Трагедія сталася у темряві близько півночі. Біля вхідних дверей один з правоохоронців побачив рушницю. Перевіряючи, чи не була вона заряджена, випадково вистрелив у свого колегу та жінку, які були в будинку.

У судовому засіданні він сказав, що вбивати чи поранити нікого не хотів, просто стався казус.

«Того дня я був на чергуванні як працівник поліції. За вказівкою чергового Тячівського відділу виїхав в смт Солотвино, де в одному з будинків були викрадені матеріальні цінності та зброя. Приїхавши на місце події, приблизно о 24 годині, зайшов на подвір`я і побачив впертий в стіну невідомий предмет, який добре не розгледів, оскільки було темно, а лампу освітлення закривало листя винограду. Я взяв у руки той предмет і з невідомої мені причини відбувся постріл. Я поставив предмет, що виявився зброєю, на землю. Після пострілу з будинку вибіг із закривавленим обличчям колега. Разом із господинею ми сіли в службовий автомобіль та поїхали в Солотвинську лікарню, де нам сказали, що допомогти не можуть. Після цього ми пересіли в інший автомобіль та поїхали в Тячівську центральну районну лікарню. Через деякий час туди ж приїхала і жінка, до якої, власне, ми і прибули на виклик, із вогнепальними пораненнями, – наголосив він і додав, що у своїх діях не бачить складу злочину, оскільки трапилося те, на що ніхто не сподівався.

Поранений чоловік також розповів, що він працював у Тячівській поліції і прибув у Солотвино на виклик у складі слідчо-оперативної групи.

«Під час огляду місця вчинення злочину, крім мене, були присутні й інші правоохоронці.  Я приймав пояснення у потерпілої з приводу крадіжки і побачив, що колега взяв у руки рушницю, яка була вперта в будинок, і почав із нею ходити. Пізніше побачив, що він, знаходячись від мене на відстані одного метра, направив рушницю в мій бік, далі почув постріл. Після пострілу впав на землю, встав і вибіг на вулицю, де почав просити водія автомобіля відвезти мене в лікарню. Ми разом із поліцейським, що вистрелив у мене, сіли в автомобіль та поїхали в Солотвинську лікарню, однак там нікого не було, тож нам довелося їхати в Тячів. Дорогою я просив колегу викликати «швидку», проте він відмовлявся. Внаслідок вогнепального поранення, яке я отримав з його провини, я втратив зір, став особою з інвалідністю ІІІ групи, в мене постійні головні болі, я залишився без роботи, – пояснив чоловік.

Жінка, яка вляпалася у халепу аж двічі, також дала свідчення. Вона наголосила, що через крадіжку викликала правоохоронців, які приїхали оперативно.

«Я ходила по будинку і згадувала, що в мене викрали. Працівник поліції попросив її підписати заяву. Я присіла на сходах, що ведуть у будинок, а він почав показувати, де саме підписатись. В цей час я побачила, що інший правоохоронець прицільно направив рушницю у наш бік. Потім почула постріл. Чоловік упав на землю, встав та вибіг на вулицю. Всі інші працівники поліції, що були на подвір`ї, теж повтікали на вулицю, а повернувшись, почали дивитися, чи немає в них поранень. Я побачила, що в ме­­­­­­­не тілесні ушкодження, з тіла тече кров. Мене відвезли у Тячівську лікарню. Рушницю при крадіжці витягнули з сейфу і залишили на підлозі. Коли приїхали поліціянти,  мій чоловік підняв її з підлоги, однак правоохоронець наказав поставити її біля входу в будинок, що він і зробив, вперши її в стіну. Там вона й стояла, поки її не взяв поліціянт, що з неї вистрелив», – запевнила закарпатка.

Господар будинку розповів, що йому зателефонували і повідомили, що його хату в Солотвині обчистили. Коли він приїхав до будинку, то на подвір`ї вже були працівники поліції. Ось, що він сказав у суді:

«Я зайшов у оселю і побачив, що все розкидано, розбитий сейф, в якому зберігалася рушниця, а сама рушниця лежала на підлозі. Я підняв її, повісив на плече і ходив з нею, доки йому слідчий не зробив зауваження і не попросив поставити її на землю. Я зняв рушницю з плеча, припер до стіни при вході в будинок. У хаті розмовляв із слідчим, в цей час почув постріл. Самого пострілу не бачив, однак коли вийшов на подвір’я, то помітив закривавленого поліціянта і свою дружину, з якої теж текла кров. Із жінкою я поїхав у лікарню, а коли повернувся, то побачив рушницю, яка лежала перед гаражем, на відстані 2,5-3 метри від входу в будинок».

Також чоловік зазначив, що внаслідок пострілу було пошкоджено меблі, двері, стіни та вікна, і додав, що подвір`я його будинку у нічний час дуже добре освітлюється.

Суд визнав екс-поліцейського винним у нанесенні необережного тяжкого або середньої тяжкості тілесного ушкодження і засудив до двох років обмеження волі.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net