Як закарпатці зцілюються в лісі ялівцем

Вирушайте в ліс за цілющою шишкоягодою

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Триває сезон заготівлі такої корисної для здоров’я лікарської сировини, як ялівець звичайний. Усі частини цього вічнозеленого куща – від кореня до хвої – цінуються в народній медицині. Як розповіла газеті «Поради ЗДОРОВ’Я» Оксана Ряшко, шишкоягоди (так називають правильно плоди ялівцю) своєї біологічної стиглості досягають тільки глибокої осені, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я».

Потрясти за «грудки»

Оксана Ряшко проживає у гірському селі на Воловеччині. Розповідає, що ялівцеві ягоди збирала ще її бабуся і завжди наголошувала: багато ягід за день їсти не можна. 5-7 штук вистачить, аби відчути цілющу силу ягоди.

Зауважимо, що плоди ялівцю дозрівають тільки на другий рік життя – до цього часу зелений колір вони змінюють на синяво-чорний. У народній медицині використовують саме зрілі ягоди. Вони дуже дрібні, збирати їх клопітно, тому зазвичай на землі розкладають підстилку, а кущі добре струшують. Опадуть саме дозрілі ягоди, які, відсортувавши від сміття, сушать природним шляхом.

Заспокоїть і полікує

Шишкоягоди володіють багатющим складом, вони є рекордсменом за вмістом ефірних олій.

Основні лікувальні властивості ялівцю: сечогінний, болезаспокійливий, заспокійливий, відхаркувальний. Ялівцеві відвари і настоянки застосовують для лікування печінки, сечового міхура, органів травлення і дихання, суглобів, нервової системи. Плоди ялівцю використовують при лікуванні розладів травлення, вони корисні при захворюваннях печінки і жовчних проток, гастриті, виразці шлунка.

Домашні ліки на основі шишкоягод добре розріджують мокротиння, допомагають при бронхіті, запаленнях легенів, ефективні при серцевих набряках. Ялівець стане в пригоді тим людям, у яких є проблеми з суглобами, кровообігом нижніх кінцівок.

Спиртова парочка

Як правильно застосовувати шишкоягоди? Найчастіше їх використовують у вигляді відварів або настоянок, каже Оксана Ряшко. Рецепт такий: столову ложку ягід залити склянкою окропу, тримати на водяній бані 10-15 хвилин. Процідити і пити по 1 ст. ложці три-чотири рази на день до їди.

Для зовнішнього застосування в справу йдуть спиртові настоянки, наприклад, при герпесі можна використовувати такий рецепт: змолоти висушені ягоди в порошок або подрібнити в ступі, засипати в банку і залити горілкою. Настоювати протягом двох тижнів, отриманим настоєм протирати уражені місця. Допоможе він і при дерматитах.

Ще простіше приготувати настоянку для лікування артриту та інших суглобових захворювань: 1 ст. ложку ягід залити 100 грамами якісної горілки, через пару тижнів бальзам готовий до вживання – втираємо його в хворі місця.

Безумовно, і у цілющої шишкоягоди є свої протипоказання, насамперед це запальні захворювання нирок, вагітність і дитячий вік.

zakarpatpost.net