Як листоноша людей рятувала. На дні колодязя знайшли унікальні листи

 

Цю історію мені розповів один чоловік у Празі.  Десь у сільській місцевості знайшли завалений листям колодязь, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Листя розкопали і побачили, що на дні колодязя лежить купа папірців.  Дістали.  Виявилося, що це листи.  Поруч лежали розірвані конверти.  Тобто листи були витягнуті з конвертів, прочитані і викинуті.

Листів було кілька сотень.  Вони були написані на початку 40-х років.  Це були доноси, послані в гестапо з сусідніх сіл.

Доносили на сусідів, приятелів, родичів. Батраки на господарів, господарі на наймитів.  П’яниці на шинкаря, шинкар на п’яниць. Загалом, всі на кожного.  Майже за Гоббсом, війна всіх проти всіх у масштабах сільської місцевості.

Але там була ще й листоноша. Звичайнісінька тітка. Така кремезна. Вона вигрібала листи з сільських поштових скриньок, складала в свій мішок, сідала на важкий велосипед і їхала у велике село, де була пошта, а також розташовувалося відділення гестапо. Але по дорозі вона заїжджала в лісок і сідала біля старого висохлого колодязя. Діставала листи, розкривала їх – хто знає, може бути, у неї давно була така погана звичка?  – розкривала їх, перечитувала і доноси викидала.  І ось так – усі роки окупації.

Анна МОЛНАР, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net