Українське пекло в Карпатському раї

У закарпатському селі туристи з усієї України шукають здоров’я, спокій та умиротворення

В Україні є справжнє пекло з чанами, які прилаштовані на вогні, куди постійно підкидають дрова… тільки не чорти, а вродливі закарпатські чоловіки та хлопці. І в цих величезних чавунних посудинах дійсно варять людей, однак вони там не закивають, бо температура підігрівається до лише 38-45 градусів. Наповнені чани мінеральною водою, у деякі для підсилення ефекту кидають ще й букети лікарських трав, пише газета «Ясно».

Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Ясно». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 76076

Ефект, повірте, вражаючий!

Відчути таку райську… чи б то пекельну насолоду можна у селі Лумшори на Закарпатті.

Традиція паритись у чанах дуже давня. Зародилась вона в Австро-Угорській імперії, де їх розміщували біля джерел з цілющою водою, в яку необхідно було зануритись, розпарившись перед цим у котлі. Таку процедуру спочатку використовували для лікування поранень.

Ще у 1600 році у Лумшорах  було відкрито перший на Закарпатті лікувальний заклад, а з XVIII ст. вже на території населеного пункту діяв «Курорт Лумшори». Сірководною водою лікували хворих із порушеннями опорно-рухового апарату. Заповзятливі місцеві князі й торговці помітили, що вода у селищі тече прямісінько зі скелі і що вона мінеральна – цим і скористалися для організації першого так званого курорту.

Тут були встановлені дерев’яні ванни. Холодну мінералку люди наливали в дерев’яні корита і кидали в них розпечені на вогні камені. Після цього стрибали у воду. Далі з’явилися чавунні котли. Після Першої світової війни чани загубилися. У 1970-му Володимир Ап’ярі відкопав один із них у лісі біля струмка, другий знаходиться у Віденському музеї. До цього дня в селі зберігається старовинний чан, в якому підігрівають цілющу воду.

Колись, за радянських часів, там можна було купатися безкоштовно. Після важкої фізичної праці на полях, люди навіть із сусідніх сіл приходили паритися в лумшорські чани. Бажаючі могли розвести самостійно вогонь, заповнити посудину водою і митися там скільки завгодно.

Доведено, що  такі процедури омолоджують шкіру, загартовують організм, зцілюють захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинної та нервової систем та  багатьох інших недуг. Тому в закарпатському пеклі корисно побувати кожному, адже купання у чанах – це ще й неймовірні яскраві враження , маса адреналіну і вражаючі незабутні емоції.

Утім казкові Лумшори варто відвідати не лише через чани. У селі аж п’ять великих та 10 малих водоспадів і усі вони розташовані на річці Туричці. Побачити і знайти їх дуже легко – дорога весь час іде паралельно до річки, а іноді і понад нею, тому водоспади можна буквально почути.

Найбільше привертає увагу Давір. Місцеві прояснити назву не можуть, тому ми почали шукати відповідь у словниках. Виявляється, давором називали приміщення Святого Святих Храму Соломона, в якому зберігався  Ковчег заповіту. Видно, назва таки не випадкова, адже воду тут називають чудодійною, їй приписують цілющі властивості. Хоч вона надзвичайно холодна, але навіть шкіра після занурення в неї стає молодою та здоровою. Це ж відбувається і з усім організмом. Вода там настільки чиста, що аж випромінює свіжість. Водоспад Давір входить до ТОП-10 найкрасивіших водоспадів українських Карпат. Між велетенськими кам’яними брилами, які стоять там, напевно, від початку світу, вода б’є потоком і стікає з висоти  більше чотирьох метрів, утворюючи біля підніжжя невелике озеро. Гігантські платформи настільки великі, що на них може поміститись далеко не один автомобіль. Місцями вони з’єднані між собою, десь на каменях видно вибоїни, які виточила вода. На окремих бриляках можна помітити великі наскрізні отвори, які нагадують очі, а на окремих – малюнки, схожі на старовинні фрески.

Крім Давора у Лумшорах туристи часто шукають й інші відомі водоспади: Соловей, Буркач, Переступень та Крутило.

А ще там – справжнє царство пралісу! Карпати там особливі, краєвиди неймовірно живописні. а повітря – кришталеве гірське. Влітку там багато ягід, і майже у всі пори року крім зими – можна назбирати грибів. Вони там особливі – карпатські: білі, червоні, підберезовики  та опеньки. Загалом грибів багато, але люди збирають лише ці види, а інші навіть грибами не називають.

Розташовані Лумшори біля підніжжя гори Полонина Руна (Рівна), яка фактично є комплексом високогірних альпійських лугів, висота над рівнем моря яких сягає 1479 метрів, займає площу – 1100 гектарів, тягнеться на 15 км в довжину.

Але до Лумшор приїжджають за здоров’ям не лише через чани та дивовижну природу. Місцеві розповідають захоплюючі історії про чудодійну ікону Божої Матері «Скоропослушниця», яка розташована у спеціальному духовному куточку  у верхній частині села, де в основному розміщені туристичні комплекси та чани з мінеральною водою.

За переказами вірників, перед іконою моляться  за духовне прозріння, під час різних хвороб, при онкозахворюваннях, просять про допомогу і годування молоком немовляток, за дітей і сиріт, а також  коли не знають, як краще себе повести в тій чи іншій життєвій ситуації. Просять за все, що є добре і приносить користь .

Люди кажуть, що така щира молитва біля ікони дійсно допомагає і до неї їдуть туристи з різних куточків України. Там навіть розміщені спеціальні ємності з піском, де відпочиваючі можуть запалити свічки, та написати прохання помолитися за себе чи своїх близьких. Є готові листочки для записок «за здоров’я» чи «за упокій», ручки, сірники, і скринька для пожертв.

Тому відвідати казкове село на Закарпатті варто кожному. Там не просто цікаво провести час, корисно відпочити, але й знайти спокій та умиротворення.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Ясно», ексклюзивно для zakarpatpost.net