Шпинат суничний – диво-рослина зі смачними ягодами та корисною зеленню

Доброго дня, шановна редакціє газети «Господарські поради»! У минулому номері ви розповідали про господаря з Київщини, який вирощує на дачі екзотичні рослини. Серед них згадувався і суничний шпинат. Чи можна більш детально розповісти про цю культуру? – пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Ваша постійна читачка Ірина Васкова

Дякуємо вам, пані Ірино, за листа. Сподіваємося, що наша інформація стане вам у нагоді і ви також виростите в себе на ділянці цю дивовижну рослину зі смачними ягодами та корисною зеленню.

Насамперед зазначимо, що суничний шпинат не має ніякого відношення ні до суниці, ні до шпинату. У народі його ще називають шпинат-малина, жмінда, лобода багатолика. Шпинат суничний – це однорічна плодово-листяна рослина родини лободових, що досягає до 80 см висоти.
Найбільш відомий  сорт – Strawberry Sticks – має легкий суничний аромат.

Усі частини рослини їстівні. Однак основна маса вітамінів знаходиться в листках – вони ромбовидні, з загостреними верхівками і мають до 7 см довжини. Вживають молоду зелень суничного шпинату так само, як і будь-яку іншу. Цей однорічник швидко зростає, утворюючи потужні невисокі розетки світло-зеленого листя, які збирають протягом усього сезону і додають в салати, супи, м’ясні страви. У листках містяться вітаміни С, В1, В2, Е, А, Р, багато заліза, білка, жирних кислот. Їх вживання нормалізує травлення, нервову систему, корисним буде для хворих на гіпертонію та цукровий діабет.

Десь з середини літа в пазухах листків з’являються невеликі квітки, а з них – червоні супліддя, що зовні нагадують малину, а за смаком схожі на ягоди шовковиці. Їх їдять свіжими, варять компоти, варення, заморожують. Ягоди дуже солодкі, а компотам надають насичено червоний колір. Плоди шпинату, які дозрівають до самих заморозків, добре підвищують гемоглобін. Збирають ягоди в міру дозрівання, вони не обсипаються і не втрачають властивостей після дозрівання, навіть якщо залишаються на кущі тривалий час.

Виростити у себе на городі шпинат суничний зовсім просто. Рослина невибаглива і не вимоглива до ґрунту. Зростає як на сонці, так і в півтіні. Попередньо пророщене насіння висівають у відкритий ґрунт в кінці квітня – на початку травня. Оскільки рослина холодостійка, то весняних поворотних заморозків можна не боятися. Коли у сходів утворюється по 2 листочки, їх проріджують, залишаючи в лунці лише одну рослину.

Можна також вирощувати шпинат через розсаду, для чого насіння в березні висівають в горщики. Такий спосіб прискорить отримання врожаю ягід.

Підгодовують шпинат аміачною селітрою (1 ст. ложка на 10 л води), пізніше – деревною золою і органічними добривами. У посушливі періоди рослину поливають.

Розмножують шпинат насінням, яке утворюється в ягодах. Заготовлювати насіння легко: стиглі ягоди злегка розімніть, залийте водою і залиште на кілька днів у теплому місці. Потім промийте масу кілька разів через дрібне сито, розкладіть на серветці і сушіть до повного висихання.

zakarpatpost.net