Вчені з Каліфорнії дізналися як зробити вашу кішку задоволеною життям

Розроблені харчові головоломки, які роблять котів щасливими.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Багатьох кішок тримають виключно в будинку, в приміщенні, але оскільки по природі вони мисливці, утримання у чотирьох стінах може призвести до проблем із поведінкою та здоров’ям. Нове дослідження показує, що відчути себе хижаком кішкам допомагають головоломки з їжею, інформує Ukr.Media.

Кішки не так далеко пішли від еволюційного предка — степового кота — як здається. Тому життя під замком для них — серйозний іспит. Результатом виключно домашнього проживання стають проблеми зі здоров’ям (хронічні захворювання нижніх сечовивідних шляхів, ожиріння, діабет) і поведінка (агресія, хуліганство та постійне залучення уваги).

Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі (США) розхвалюють переваги харчових головоломок — гаджетів, які змушують кішок працювати за їжу. Головоломки працюють на мисливському інстинкті котячих, дозволяючи реалізувати їх природні бажання. «Добуваючи» їжу таким способом, кішки стають фізично активними, відчувають менше стресу і стають менш вимогливими до своїх господарів.

Виробники пропонують різні харчові головоломки. Рухомі пристрої кішки повинні катати носом і лапами (наприклад, пластикову кулю з отворами). Стаціонарні, наприклад, дошкою з борозенками і осередками, треба керувати так, щоб добути їжу.

У новому дослідженні вчені описують понад 30 випадків з особистої практики, коли головоломки допомагали позбутися від проблем зі здоров’ям і поведінкою кішок. Так, ожирілий восьмирічний домашній короткошерстий кіт втратив 20 % ваги через рік після введення головоломок. Трирічна кішка позбулася агресії через пів року після того, як стала «добувати» їжу. Дворічний кіт, який боявся людей, став сміливіше після появи в будинку рухомих і стаціонарних головоломок.

zakarpatpost.net