Смерть можна передбачити за аналізом крові

Німецькі вчені з Інституту біології старіння Товариства Макса Планка розробили аналіз крові, який здатний визначити ризики людини померти в наступні 10 років.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про це повідомляє портал Naked Science .

“Лікарі можуть передбачити ризик смерті пацієнта в найближчий рік, грунтуючись на таких показниках, як кров’яний тиск і рівень холестерину. Однак, німецькі вчені з Інституту біології старіння Товариства Макса Планка розробили аналіз крові, який здатний визначити ваші ризики померти в наступні 10 років “, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляє портал, медики провели дослідження серед 44 тисяч осіб віком від 18 до 109 років. Попередньо вони оцінили «ризик смерті» учасників на основі «загальноприйнятих чинників», до яких належить індекс маси тіла, артеріальний тиск, холестерин, споживання алкоголю і куріння, ймовірність розвитку раку або хвороб серця.

Дослідження тривало від двох до 16 років у кожному конкретному випадку. За цей час померли 5512 учасників. У зразках крові фахівці шукали «метаболічні біомаркери», які були вищі у довгожителів.

За підсумком дослідження, було виявлено 14 біомаркерів у крові, які, за даними лікарів, найбільше впливають на шанси довгого і щасливого життя. Ці біомаркери служили індикаторами стану імунітету, рівня глюкози, наявності запалень і так далі. Відповідно до них учені оцінили ризик смертності учасників, бали варіювалися від мінус двох до трьох.

Аналіз цих характеристик за допомогою ядерного магнітного резонансу (ЯМР) показав, що 83 відсотки біомаркерів були точними в прогнозі того, чи помре людина в найближчі 10 років. Водночас достовірність традиційних методів оцінки дорівнювала 78 відсоткам.

Зараз учені планують перевірити свої висновки в подальших дослідженнях. Вони сподіваються, що результати допоможуть одного разу повсюдно впровадити аналіз крові, який допоможе контролювати лікування пацієнта. Наприклад, розуміти, що занадто слабка літня людина, яка була госпіталізована в лікарню з переломом стегна, для операції і введення певних препаратів.

Однак медики попереджають, що найбільш зацікавленими в можливості передбачити ризик смерті можуть виявитися не лікарі, а страхові компанії.

zakarpatpost.net