Відтепер розмиті деталі на фото і відео можна відновити

Група дослідників з Массачусетського технологічного університету (MIT) розробила спосіб відновлення втрачених даних на зображеннях і деталей на відео. Алгоритм назвали «моделлю візуальної депроекції», він заснований на нейронній мережі, яка націлена на розпізнавання образів, пише Укрінформ.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Мережу навчили на парах зображень низької і високої якості, щоб вона могла перевірити свої відповіді. Коли модель використовується для обробки неякісних зображень з розмитими елементами, вона аналізує їх, щоб з’ясувати, що у відео могло спричинити розмиття і яке зображення там могло бути.

Потім у ньому синтезуються нові зображення, які об’єднують дані як з більш чітких та нечітких частин відео. Наприклад, алгоритм бачить тротуар із пішоходами і може домислити, що розмита людина.

Під час тестів модель змогла відтворити 24 відео в одному випадку вона навіть детально відновила розмір і положення ніг людини.

Дослідники впевнені, що ця технологія допоможе вдосконалити медичні пристрої.   Вони вважають, що технологію можна використовувати для відновлення медичних зображень, наприклад, рентгенівських знімків. Так сканування може стати набагато дешевшим, що зробить його доступним навіть для країн, що розвиваються.

zakarpatpost.net