Як ужгородську липову алею зробити казковою у будь-яку пору року

Відсутність снігу – не привід для того, аби не вмикати нічну ілюмінацію. Липова алея у сяйві гірлянд видається казковою. Місто стає просто містичним. Це – ніби ефект 3D у якомусь фантастичному фільмі. Від самого низу стовбурів до гілок тягнуться світлодіодні шнури і перетворюють дерева на елементи нічного дизайну вулиці. Виглядає така картина просто вражаюче, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

На жаль, мова – не про Ужгород, а про Одесу.

Інформатор газети «Неділя Закарпатські новини» поблукав у сутінках Дерибасівською і по-доброму позаздрив одеситам.

Обмотані світловим декором  дерева одразу кидаються в очі. Це дійсно дуже ефектно. Наш Ужгород має набагато довшу липову алею, та ілюмінації явно не вистачає. Тим більше зараз, коли набережну Незалежності оновлено і вона стала дійсно гарною, таке додаткове освіт­лення перетворило би на казкову, просто неймовірну. Дерибасівська також є пішо­­хідною, а вночі вона просто неперевершена!

Не завадили би світлові ефекти і на інших набережних Ужгорода. Крім того, на пішохідному мості час змінити старі гірлянди, які виглядають вже як подих вчорашнього дня. Хоч вони і діючі, але не сучасні та й вмикають їх рідко – лише на свята…. Найдовше – на зимові. А ще бракує на мості ліхтарного освітлення. Там є світильники. Але по одному ліхтарю. А щоб освітлення було яскравішим, варто замість кожного з них поставити по три нових сучасних світильники, аби міст засяяв. Низ мосту, опори виглядають гарно, а от із пішохідною частиною треба попрацювати. Цей міст, як-не-як – візитівка Ужгорода, він має приваблювати людей у будь-який час доби. На ньому б добре застосувати найсучасніші світлові ефекти. Також варто  цікаво підсвітити радванський міст.

Досить темною порівняно з оновленою Петефі є і площа Театральна. Так, через забудовників «Корони» бруківку там не змінюють, але ж це не заважає встановити більш яскраве освітлення.

Фасади філармонії, драм­­театру також темні у сутінках. Загалом Ботанічна набережна в бік філармонії дуже темна, вночі вона просто випадає із загальної панорами міста.

Ужгород чекає на потоки туристів. Тож для цього треба працювати. Та й самим ужгородцям приємніше буде гуляти гарним, добре освітленим, привабливим у сутінках містом. Нам потрібні креативні ідеї. Не обов’язково все робити, як у Одесі або інших містах. Можна зробити набагато краще.

А мерії – важливо не звертати увагу на критику, бо критикують переважно ті, хто нічого не робить. І де: у соцмережах… між селфі у туалетах та фотографіями  з п’яних застіль. Для когось просто це – єдине місце, де вони можуть висловитись. Однак хіба  серйозні люди будуть реагувати на  таке… Ті, хто себе поважає, не надаватимуть серйозного значення висловлюванням у соцмережах. Бо крім емоцій вони не мають під собою ніякого підґрунтя.

Деякі люди тим лише й живуть, аби когось облити брудом… Свою бездіяльність вони підмінюють критикою, вводячи в оману людей, маніпулюючи думками інших.

Та все ж чиновникам потрібно працювати, адже перетворити Ужгород на казковий можна. Головне – бажання.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net