Site icon zakarpatpost.net

Як закарпатський дідо за три дні 85 літрів бражки випив

User comments

Наговорила баба Анця діда йти до екстрасенса. Старий довго не хотів, але баба почала наводити аргументи:

«Я ся з тобов тулько году мучила! Помниш, ти си даже клізми із самогонки клав? Даже очи си паленков капати хотівись, ти тумане! Оби не я вобще бись усліп! А помниш, якись п’яний у бетономішалку упав і дале цілу нуч не спавись, бо кустя тя боліло, стогнавись, як перед смертьов. Я ся вже так зрадовала, думалам наконєц копита удкинеш і мені май легко жити буде. Айбо нет, уживись. Чорта й чортови не треба!»

«Анцьо! Ти ми што, смерті желаєш! Та жилабись хоть 400 году. я такоє нігда ти не пожелаю!» – лише посміхнувся старий.

Але баба його й не чула і продовжила далі:

«А помниш, кой синови 20 году удмічати малисьме? Я зробила 90 літру бражки, бо много гостю мало прийти. 25 куму, 45 тюток, 16 стрию, три з Америки та два з сусіднього села, а ще й твої цімбори-алкоголіки. Велику гостину ладилам! Варити і пекти началам за три дни до сята. Накрутилам 40-літровий горниць голубку, учинилам 20 кнедлику, почистила майже 50 кіл крумплю. Наробиламся так, што руки-ноги не чулам, оби не думали, што я недобра газдиня. Я хотіла, оби ся так понаїдали, оби попадали замертво! А туй лише раз… іду в пивницю, а бутлі пусті. Захожу до тя в комнату, а ти – ги талпа на папучи… нич не соображаєш, лем лежиш і позераш на потолок. Кажеш: «Удойди, бо машини їдут, зараз тя зоб’ют і улетиш за капуру!» Ти ся до білки допив. Я тя звідаю: «Де машини, на потолкови?» А ти кажеш: «Та де, не видиш, яка очередь туй на граници, самі каміони стоят. Чехи нікого не пропускают. Но ми зараз будеме їх штурмом брати!» І як ся схопиш із постели і як побіжиш у коридор! А там ухопивись свої чіжми та начавись у ня метати, та ще й гойкавись: «Зараз я твуй писок розмалюю, будеш у узорах, як ковйор на стіні у часи мойої молодості». Ти дурню, ти даже не видів, што ото я перед тобов! Я два з половинов місяці ладилася до того дня народження, а ти за пару дню всьо унічтожив! Я мусіла гроші уд Маріки сусідки зичити, оби паленки купити гостьом! Та оби не я, ти би вже давно здох!»

«Не мерегуйся, жоно, я нич не помню. Но главноє, я даже не помню, яким пив!»

«За три дни уцьонтавись 85 літру бражки і нич не помниш! Та в тебе у башці замість могзу вже закрутки з паленки!» – психувала баба далі.

«Та успокойся вже. Я не так уже много і п’ю, лем кой ми недобре. Коли не маю апетита, для улучення піщеварєнія – п’ю пиво,  кой у ня низькоє давлєніє і болит голова – вино, кой високоє – паленку, кой ми крутит килюхами – паленку із попром, кой ня болит гиртанка – із сульов, кой ми тяжко дихати – самогонку…

«А воду коли?»

«Такої хвороби у мене ще не було!»

«Завто в тя у комнаті запах, як на водо­­чному заводі, мож ся зблювати! Всьо! Рішилам! Ідеме завтра до екстрасенса, най тя кодує!» – твердо вирішила стара.

Повний текст читайте тільки в газеті «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net

Exit mobile version