Виготовили першу партію паперу з опалого листя за технологією закарпатця Валентина Фречки. ФОТО. ВІДЕО

В Житомирі виготовили пробну партію паперу за технологією українського студента Валентина Фречки, який виграв гран-прі конкурсу винахідників у США. Від винаходу то отримання першої промислової партії пройшло два роки

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Про це повідомляє ТСН.

Зробити пробну промислову партію паперу з опалого листя погодилися лише у Житомирі, де на місцевому підприємстві виготовили упаковки для яблук, яєць, трубочки та кришки. Відтепер Валентин Фречка проводить на виробництві увесь вільний від занять час.

Подрібнене й очищене листя варять у гігантських чанах, після чого отримана маса на конвеєрі втрачає вологу, розтягується і стає або гладким папером, або набуває потрібної форми в сусідньому цеху, де з неї роблять екологічне пакування для продуктів. У процесі виробництва сировина розігрівається лише до 40 градусів, тож жодна шкідлива речовина не виділяється в повітря.

За словами Валентина, насправді папір – не ключова особливість винаходу. Головне – напівфабрикат целюлози, з якої виготовляють картон, пакувальний матеріал або литу тару.

Отже на комбінаті було прийнято рішення: використовувати целюлозу з опалого листя у якості добавки. Тобто 25% – картон, а 75% – листя.

За попередніми підрахунками, завдяки запасу листя, зібраному за один сезон у самій лише Житомирській області, можна отримати річний запас картону для всієї країни

Валентин Фречка

Валентин Фречка – винахідник із Закарпаття, який ще у 2018 році отримав золоту медаль на Genius Olympiad у Нью-Йорку за свій проєкт Recycle Of Fallen Leaves. Хлопець стверджує, що, виробляючи папір за його технологією, протягом лише одного року можна скоротити вирубування лісів на 18% в усьому світі, обробляючи хоча б 600 кг листя на день.

З паперу, який виготовляє винахідник, можна робити склянки, тарілки, пакети, сумки, тубуси для ручок, принтерний, крафтовий, дизайнерський, пакувальний папір, а також багато інших продуктів, які наразі виготовляють із пластику.

Читай унікальні новини про Ужгород та область у газеті «Закарпатські оголошення»

Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті

Індекс 23375

zakarpatpost.net